Vrijedan projekat
2

Goraždansko udruženje "Buđenje" u borbi protiv stigme: Inkluzija je most između dvije obale

E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
"Inkluzija, most između dvije obale" koristan je i zanimljiv projekat Udruženja za pomoć i podršku porodici, djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju "Buđenje" iz Goražda koji je okončan izložbom radova na platou Centra za kulturu, a sam događaj je okupio veliki broj učesnika.

Cilj projekta u osnovi je rušenje stigme i različitih oblika diskriminacije prema djeci sa poteškoćama u razvoju.

"Prvi dio projekta je bio tretmanski, ergoterapijske radionice u malim grupama sa djecom iz udruženja uz pomoć volontera i zahvaljujući njima to je bilo moguće realizovati na način da svakom djetetu bude posvećena pažnja. Taj napredak je ogroman i vidljiv kod djece. Drugi segment projekta predviđao je inkluzivni dio, odnosno muzičke i likovne radionice koje smo radili zajedno sa djecom iz OŠ "Fahrudin Fahro Baščelija" gdje su djeca mogla da se izraze kroz umjetnost i u isto vrijeme da se druže i da njegujemo socijalnu inkluziju", pojasnila je Merima Jašarević, predsjednica Udruženja "Buđenje".

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Na realizaciji projekta angažirani su stručni kadrovi, edukatori, volonteri, a projektom je obuhvaćeno 72 djece.

"Ideja je da promovišemo inkluziju, rušenje stigme i diskriminacije i nadam se da smo uspjeli u tome, a udruženje svakodnevno radi u tom segmentu i ohrabruje da to prepoznaju roditelji i šira društvena zajednica. Mislim da uspijevamo u svojoj misiji jer vidim da roditelji stiču povjerenje u udruženje, učlanjuju se. Svjesni smo da je to jedan dug i težak put i kada budemo zaista imali inkluziju u pravom smislu onda ćemo moći govoriti o pravoj integraciji odnosno uključivanju djece, mladih i osoba sa poteškoćama u razvoju u društvo", smatra Jašarević.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Napredak rada sa djecom je osjetan, veliki je broj djece uključen, a kako ističe Jašarević, rana intervencija je najvažnija kao i saradnja terapeuta sa roditeljima.

"Najteže je organizovati individualni rad ili bilo kakve radionice a da imate posvećenost svakom djetetu, a kada toga ima, ima i napretka jer svako dijete napreduje u skladu sa svojim mogućnostima", naglašava Jašarević.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Ovaj projekat urađen je u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu koji finansira Evropska unija, a implementira UNDP u BiH u saradnji sa Gradom Goražde.