Ukoliko se rat sad okonča
24

Optimistične procjene i nisu toliko optimistične: Obnova kuća u Gazi trajat će najranije do 2040. godine

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Obnova kuća u Gazi uništenih tokom sedmomjesečne vojne ofanzive Izraela mogla bi potrajati do 2040. godine i to prema najoptimističnijem scenariju.
Kako dalje navode stručnjaci Ujedinjenih naroda, rekonstrukcija kuća na cijeloj teritoriji Pojasa Gaze koštala bi i preko 40 milijardi dolara.

Procjena, koju će UN-ov program za razvoj objaviti kao dio nastojanja da se prikupe sredstva za rano planiranje obnove Gaze, također je pokazala da sukob toliko može utjecati na zdravstvo, obrazovanje i mnoge druge segmente života tako da faktički ispadne da se Gaza nije razvijala 44 godine.

Pregovori o prekidu vatre ne dobijaju nikakav pozitivan ishod, a mnogi posmatrači vjeruju da će se sukob vjerovatno nastaviti i narednih mjeseci, možda čak i još duže.

Prema Hamasovim zdravstvenim vlastima u Gazi, više od 34.500, uglavnom žena i djece, ubijeno je otkako je Izrael započeo svoju ofanzivu nakon što je Hamas napao Izrael u oktobru i ubio oko 1.200 ljudi. Hamas je, podsjetit ćemo, preuzeo vlas u Gazi 2007. godine, također su zarobili 250 talaca.

Prema najnovijim procjenama, više od 79.000 domova u Gazi je potpuno uništeno u sukobu, dok je još 370.000 domova oštećeno.

"Čak i pod optimističnim scenarijima, razmjere razaranja u Gazi bile su takve da bi ipak trebalo do 2040. godine, a vjerovatno i duže da se obnove stambene jedinice uništene od početak rata", zaključili su istraživači.

Osim toga, škole, zdravstvene ustanove, putevi, kanalizacija, vodovodne cijevi i sva druga kritična infrastruktura pretrpjeli su ogromnu štetu, piše Guardian.

Najnovija procjena pokazala je da je, uz veliki broj žrtava i velika razaranja zdravstvenih ustanova u Gazi, očekivani životni vijek već smanjen za najmanje četiri ili pet godina i vjerovatno će se smanjiti za sedam, ako se rat nastavi u njegov deveti mjesec. Istraživači su također otkrili da bi se realni BDP po glavi stanovnika na teritoriji mogao smanjiti na najniži nivo od sredine 1990-ih.

Više od 37 miliona tona otpada mora biti očišćeno u Gazi kako bi se omogućila rekonstrukcija. Ruševine su pune neeksplodiranih ubojnih sredstava koja dovode do "više od deset eksplozija svake sedmice", sa više smrtnih slučajeva, saopćila je agencija za civilnu odbranu Gaze.