BiH
23

Goran Salihović za Klix.ba: Direktora CIA-e upoznat ćemo sa stanjem u BiH

Piše: Er. M.
Goran Salihović (Foto: Arhiv/ Klix,ba)
Goran Salihović (Foto: Arhiv/ Klix,ba)
Članovi Udarne grupe za borbu protiv terorizma održat će danas počasni sastanak sa direktorom Američke obavještajne agencije (CIA) Johnom O. Brennanom, potvrdio je za Klix.ba glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Goran Salihović.

Salihović koji je ujedno i predsjednik Udarne grupe za borbu protiv terorizma kazao je kako će Brennana upoznati sa stanjem u Bosni i Hercegovini i iskustvima bosanskohercegovačkih institucija.

"Velika čast je za Udarnu grupu, a i Tužilaštvo BiH da razgovaramo o ovim stvarima", rekao je Salihović.

On je u razgovoru za Klix.ba istakao kako su u BiH do sada izrečene 72 godine zatvora za neko od krivičnih dijela terorizma i kako je do sada osumnjičeno oko 70 osoba.

"Podaci govore da imamo 124 osobe na stranim ratištima, poginula je 51 osoba, 49 osoba se vratilo u BiH, a od toga pola smo procesuirali. Bitno je istaći i da imamo četiri suborca u Ukrajini. Slobodno mogu reći da smo na neki način zadovoljni, ali u smislu opadanja odlazaka na strana ratišta", kazao je Salihović.

Podsjećamo, u 2004. godini Odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine uspostavljena je Grupa za borbu protiv terorizma i jačanje sposobnosti za borbu protiv terorizma (Udarna grupa) koja radi pod vodstvom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i nadzorom Ministarstva sigurnosti BiH.

Utemeljenjem Udarne grupe za otkrivanje krivičnih djela terorizma, institucionalizirana je borba protiv terorizma u Bosni i Hercegovini.

Tokom 2005. godine, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine osiguravalo je saradnju i koordiniralo rad tijela koja sudjeluju u borbi protiv terorizma, prikupljanjem informacija o svim slučajevima terorizma na teritoriji Bosne i Hercegovine i provodeći istrage.

Aktivnosti Tužilaštva BiH u ovom segmentu ogledale su se prvenstveno u otkrivanju mreže koja osigurava finansijsku i svaku drugu podršku licima za koje se sumnja da su povezana sa pojedincima, pravnim licima ili udruženjima čije djelovanje ukazuje na krivična djela terorizma.

Tužilaštvo BiH, kroz učešće u radu ove Grupe, zalaže se za sveobuhvatan pristup problemu terorizma na način da se u sredini, kakva je savremena bosanskohercegovačka realnost, moraju procijeniti potencijalna žarišta iz kojih bi mogle proisteći djelatnosti, koje su i razlog utemeljenja ove Udarne grupe. Kroz segment djelatnosti Grupe, Tužilaštvo BiH je tokom 2005. godine, radilo na uspostavi kontakta i saradnje sa ekspertima Vijeća Evrope i Vijeća sigurnosti UN-a iz oblasti terorizma.