BiH
40

BiH protiv terorizma: Nemamo sistem stepenovanja, niti se zna šta koja agencija radi

Piše: I. P.
Denis Zvizdić (Foto: Klix.ba)
Dragan Mektić i Denis Zvizdić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Povodom niza terorističkih napada koji su se desili u Ankari, Istanbulu i Briselu, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je u utorak održao sastanak Udarne grupe za borbu protiv terorizma.

Na sastanku su između ostalih učestvovali direktor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Perica Stanić, tužitelj Tužilaštva BiH Dubravko Čampara, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH Mirsad Vilić, policijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo Vahid Ćosić, ministar unutrašnjih poslova u Vladi FBiH Aljoša Čampara, direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Direktori agencija iz RS nisu prisustvovali sastanku.

"Zakazali smo sastanak sa najodgovornim ljudima iz policijskih i obavještajnih agencija BiH s ciljem da čujemo njihova saznanja i da nas informišu o svojim procjenama i prijedlozima o tome šta bi naše agencije, Ministarstvo sigurnosti i druge institucije na svim nivoima trebali uraditi kako bi održali postojeći stepen sigurnosti u BiH jer je sigurnost građana i regionalna stabilnost jedan od najvažnijih prioriteta", rekao je predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

On je istakao da su sve policijske i sigurnosne agencije u BiH rekle da će povećati nivo pripravnosti koji je veći od uobičajnog, a pogotovo na granicama BiH. Također, pomoć će pružiti agencije koje redovno prikupljaju obavještajne podatke o dešavanjima u BiH i regionu.

"Konstatovali smo da imamo vrstu parcijalnog pristupa globalnom problemu terorizma. To znači da nismo zadovoljni niti organizacionom niti normativnom povezanošću policijskih i obavještajnih agencija u BiH. To treba dići na veći nivo koji garantuje kvalitetnu, brzu i redovnu razmjenu podataka kako bi se protiv terorizma borili prije svega preventivno", rekao je Zvizdić.

On je napomenuo da to ne znači nikakvo preuzimanje nadležnosti bilo koje policijske ili druge agencije, ali da znači jednu vrstu normativnog uređenja gdje bi u situaciji povećanog stepena sigurnosti svaka agencija znala šta treba da radi, koga da obavještava i s kim da kontaktira.

Ali i tu postoji problem. Naime, BiH nema jedinstven sistem stepenovanja sigurnosne pripravnosti u slučaju opće opasnosti.

"Stepen sigurnosti u Briselu je broj 4, dok u BiH ta vrsta stepenovanja ne postoji niti se zna šta koja agencija radi, niti s kim koordinira na bilo kojem stepenu sigurnosti. Deset kantonalnih MUP-ova, Federalni MUP, MUP RS, državne agencije...svako ima pravo da za sebe procjenjuje situaciju, a da pri tome ne postoji detaljan akt o tome šta bi ko trebao raditi", naglasio je Zvizdić dodavši da će Udarna grupa od sada djelovati puno aktivnije i sadržajnije.

"Udarna grupa će ubrzo izaći sa usaglašenim prijedlogom gdje će se u situacijama terorizma imati jasno propisane procedure djelovanja", kazao je predsjedavajući Vijeća ministara.

U ovome trenutku Udarna grupa nema informacija koje bi mogle ili trebale da uznemire javnost. Napominje se da su migrantske rute zaustavljene, ali da je povećana kontrola na granicama kao i opća kontrola ili opserviranje onih koji na bilo koji način mogu predstavljati opasnost po imovinu, živote i sigurnost u BiH.