BiH
24

Čampara za Klix.ba: Direktora CIA-e informisali smo o problemu viška naoružanja u BiH

Piše: S. H.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Članovi Udarne grupe za borbu protiv terorizma BiH održali su sastanak s direktorom CIA-e Johnom O. Brennenom, te su ga informisali o problemu viška naoružanja, i njegovoj zloupotrebi, ali i opciji formiranja udarne grupe na nivou regije za borbu protiv terorizma.

Udarna grupa za borbu protiv terorizma BiH danas je upoznala direktora CIA-e Johna O. Brennena o svim aktivnostima koje provode sigurnosne agencije u BiH, i nadležna tužilaštva za procesuiranje osoba koje su bile na stranim ratištima i koje su se vratile u BiH.

"Obavijestili smo ga o operativnim saznanjima o tome koliko naših građana boravi na stranim ratištima. Bilo je riječi o međusobnoj razmjeni podataka sigurnosnih agencija, a dobili smo obećanje da ćemo imati podršku CIA-e u radu naših službi, a prije svega u razmjeni podataka preko Sigurnosno-obavještajne agencije BiH (OSA)", istakao je za Klix.ba Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH i član Udarne grupe za borbu protiv terorizma BiH.

OSA je bila i organizator ovog sastanka sa čelnim čovjekom CIA-e.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić Brennena je upozao i o državnoj strategiji za borbu protiv terorizma, ali i o novom pokušaju da se uspostavi nova udarna grupa za borbu protiv terorizma na nivou regije zapadnog Balkana.

"Direktora CIA-e upoznali smo i s problemom viška naoružanja koje se može prokrijumčariti i koristiti u terorističke svrhe. Kratko smo razgovarali i o organizovanom kriminalu, borbi protiv korupcije, vladavini prava i zakona. U suštini imali smo konstruktivan razgovor", zaključio je Čampara.