Heroj iz naše ulice
0

FOTO / Golman Sarajeva "smirio" pomahnitalog vozača Fiata

Piše: N. Jamaković
"Nisam razmišljao ni sekunde. Sve se odigralo u trenutku. Čini mi se da je moj kolega tad još zvao policiju i Hitnu pomoć. Ušao sam u tramvaj i zajedno s policajcem savladao Mirzu", rekao je Ibro Hodžić, golman FK Sarajevo, za Sarajevo-x.com. On je "smirio" pomahnitalog vozača Fiata Mirzu V. (1977), koji je u ponedjeljak oko podneva skrivio saobraćajnu nesreću kod Latinske ćuprije u Sarajevu, a potom napravio haos.
Ibro Hodžić: Mogao sam i ja proći, ali nisam (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Ibro Hodžić: Mogao sam i ja proći, ali nisam (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
"Vraćao sam se s treninga u Hadžićima sa svojim saigračem i već na Marijin Dvoru vidio vozača Fiata kako pretiče i 'lijepi' se ljudima za karambolku. Usporio sam kako bih ga pustio da prođe, a onda sam i sam mogao udariti u zadnji dio jedne Jette, jer se on ubacio ispred. Kasnije je kod Latinske ćuprije, međutim, on udario u zadnji dio terenca Kia, uslijed čega je Kia udarila u zadnji dio tramvaja koji je normalno stao na stajalištu i primao putnike", prisjeća se Hodžić za Sarajevo-x.com događaja nakon kojeg je uslijedio haos.

Naš sagovornik je prolazeći pored mjesta nesreće vidio da je vozač Fiata povrijeđen, te se vratio unazad i parkirao na trotoar, kako bi pružio pomoć. "Izašao sam iz auta s kolegom te mu rekao da zove policiju i Hitnu pomoć. Vidio sam da je vozaču Fiata glava krvava, međutim, on se nakon nekoliko trenutaka trznuo, te izašao iz auta i popeo se na njegovu haubu. Onda se popeo i na krov auta i počeo vikati", govori Hodžić, koji je u tom trenutku u čudu, kao i ostali građani, posmatrao šta se dešava.

U međuvremenu je izašao i vozač terenca te pokušao smiriti Mirzu V, govoreći kako auta nisu važna, već da je važno da nije pala mrtva glava. Vjerovatno šokiranom vozaču sve to kao da nije bilo dovoljno, već je u trenutku skočio s krova Fiata i popeo se na krov terenca. Tu je također vikao i skakao u namjeri da ošteti krov terenca, a onda je skočio na haubi i uskočio u tramvaj.

Htio pokrenuti tramvaj, putnici izašli

"Odjednom sam vidio da ljudi izlaze iz tramvaja. Ne znam tačno da li ih je on istjerao, ali dobar dio njih je izašao van. Prišao sam bliže i vidio Mirzu na mjestu vozača tramvaja kako udara nogama u prednje staklo tramvaja, koje je razbio. Rekli su mi da je želio pokrenuti tramvaj, ali da mu to nije pošlo za rukom jer je vozač tramvaja isključio struju, vidjevši da je bila nesreća", kaže Hodžić. Ubrzo je na mjesto događaja došao i policajac, koji se nalazio u blizini. Međutim, kad je pokušao ući u tramvaj, Mirza V. ga je udario u leđa.

"Policajac je došao ne znajući uopšte šta se dešava. Kad je pokušao ući u tramvaj, Mirza ga je udario i ja sam tad reagovao. Nisam razmišljao ni sekunde. Sve se odigralo u trenutku, čini mi se da je moj kolega tad još zvao policiju i Hitnu pomoć. Ušao sam, dakle, tad u tramvaj i zajedno s policajcem savladao Mirzu. Tu se zapravo desila prava tuča. On me pokušao udariti nekoliko puta, što sam uspio izbjeći, a onda sam ga nekako uhvatio s leđa i izgurao prema van. Nekako smo izašli iz tramvaja i ja sam ga oborio na asfalt, pri čemu su mi pomogli policajac i još jedan čovjek koji je bio u tramvaju i koji je kasnije otišao. Policajac je onda izvadio lisice i stavio ih Mirzi na ruke", priča Hodžić.

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Ubrzo su stigle policijska i ekipa Hitne pomoći, međutim, Hodžić je i dalje držao Mirzu, koji se otimao, a onda se, valjda od umora, nekako primirio. "Odjednom, kao da je došao sebi, upitao me: Šta sam to uradio, šta se desilo? Rekao sam mu da je skrivio nesreću, da je napravio haos u tramvaju, udario policajca... Glava mu je bila krvava, jer je udario u vjetrobransko staklo Fiata, pa smo ga onda nekako ugurali u vozilo Hitne pomoći kojim je potom prevezen do bolnice Koševo", ispričao nam je Hodžić.

"Posmatrači" negodovali kad se sve završilo

Mirza V. je u bolnici odbio da ga ljekari pregledaju, nakon što mu je na mjestu događaja pružena prva pomoć. Nakon toga je u pratnji policije prebačen na Neuropsihijatriju, odakle je priveden i smješten u Odsjek za zadržavanje MUP-a KS. Odgovarat će za izazivanje saobraćajne nesreće, nasilničko ponašanje, napad na policajca i oštećenje tuđih stvari.

Naš sagovornik Ibro Hodžić je dodao da su, dakle, uz njega jedino policajac i još jedan putnik iz tramvaja pokušali učiniti nešto i spriječiti još veću nesreću. Ostali su putnici i prolaznici, kaže, bili samo posmatrači. "Nakon što je stigla policijska ekipa i nakon što je već bilo izvjesno da je Mirza V. savladan, oni su počeli prigovarati i dobacivati o tome šta je uradio i slično. Tad smo ih mi zaustavili rekavši da nemaju pravo ništa pričati, kad već nisu pomogli u smirivanju situacije. Oni su sve vrijeme dotad vikali i 'posmatrali' šta se dešava. Niko od njih nije reagovao kad je udaren policajac, naprotiv, komentarisali su kako je i policija nemoćna, umjesto da su pomogli tom policajcu kojem nije bilo nimalo lako, jer uopšte nije znao šta se dešavalo, a ušao je u 'vatru'. Mogao sam i ja proći, ali nisam i drago mi je što nisam", kaže Hodžić, kojem su danas svi čestitali dok je pio kafu s rajom na Baščaršiji.

Reakcija Ibre Hodžića vjerovatno je i puno značajnija nego što se to u prvi mah čini. Iako se, dakle, čini da su protagonisti "crne hronike" danas u velikoj većini u odnosu na sve ostale, Ibro je pokazao da generacije koje dolaze za uzore ipak, ma koliko njegov primjer u današnjem vremenu bio rijedak, mogu birati ljude koji predstavljaju pozitivne vrijednosti. A Ibro je i sportista i heroj. Bravo Ibro.