{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ne kršite sabraćajna pravila, ugrožavate i svoj i tuđi život!

S
8.7.2011. u 18:18
0
16
Ne kršite sabraćajna pravila, ugrožavate i svoj i tuđi život!
0
Ne kršite sabraćajna pravila, ugrožavate i svoj i tuđi život!
Foto: Arhiv
Dječak T. H. (1997), kojeg je krajem prošlog mjeseca udarilo vozilo hitne pomoći u naselju Vogošća, još uvijek je u lošem zdravstvenom stanju.
Kako je za Sarajevo-x.com rekla glasnogovornica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Biljana Jandrić, dječak je još uvijek na aparatima, osjeća se neznatno bolje i ne može disati samostalno. Ljekari su ga pokušali probuditi, ali nisu uspjeli. T. H. je i dalje na Neurohirurgiji.

Podsjetimo, do nesreće je došlo kada je vozilo hitne pomoći, kojim je upravljao S. A, prošlo kroz crveno svjetlo i udarilo dječaka koji se vozio na biciklu na raskrsnici ulica Igmanska i Akifa efendije Biserovića. Dječak je tada zadobio izuzetno teške povrede glave i grudnog koša.

Nažalost, ovo nije jedini slučaj. Prolasci kroz crveno svjetlo na semaforu često završavaju kobno, kako po onog ko je prekršio pravilo ponašanja u saobraćaju, tako i za onog ko se slučajno našao kao učesnik u saobraćaju u istom momentu i na istom mjestu. Saobraćajna pravila su precizna, ali se ne poštuju.

"Kroz raskrsnicu ne može proći niko od učesnika u saobraćaju kada je na semaforu crveno svjetlo. Svjetlosnu signalazaciju na raskrsnici moraju poštovati sva vozila, pa time i ona koja imaju prvenstvom prolaza. Jedino kada se ne postupa po onome što semafor pokazuje je kada u raskrsnici imate ovlašteno službeno lice koje reguliše saobraćaj", rekao je za Sarajevo-x.com Željko Klisara, inspektor za saobraćaj u MUP-u Kantonu Sarajevo.

Prema podacima MUP-a KS, u proteklih šest mjeseci su evidentirana 53 prolaska kroz crveno svjetlo, što je znatno manje u odnosu na prethodne godine. Klisara kaže kako su smanjenju doprinijeli postavljeni uređaji na raskrsnicama koji evidentiraju prolaske kroz crveno svjetlo, pa su vozači sada dosta oprezniji.

"Kada je u pitanju konkretno ovaj slučaj u Vogošći, urađen je uviđaj, bio je kantonalni tužilac, a imamo i neke svjedoke od kojih su uzete izjave i koji tvrde da je vozilo hitne pomoći prošlo kroz raskrsnicu kada mu je bilo upaljeno crveno svjetlo. Cjelokupan izvještaj je proslijeđen Tužilaštvu KS koje će donijeti odluku o tome šta treba da se uradi", kaže Klisara.

Prim. dr. Tihomir Bera bio je šef smjene u Hitnoj pomoći u Sarajevu kada se ovaj nemili događaj desio u Vogošći. Bera kaže da je osoblje Hitne, koje se nalazilo u vozilu, dalo zvanične izjave policiji, te da ne može komentarisati ono što je u nadležnosti tužilaštava i sudova.

"Ja nisam bio u tom momentu na mjestu događaja. Doktor koji je bio tu, tehničari i vozač su dali zvanične izjave u policiji. Istražni tužilac je uradio svoj posao, sve je sada u nadležnosti policije i pravosuđa. Ono što ja mogu reći je da mi je žao mladića kojem se ovo dogodilo. Nadam se i vjerujem da će on biti dobro i vjerujem da će moje kolege u KCUS-u uraditi svoj posao na najbolji mogući način kako bi mu pomogli", rekao je za naš portal dr. Bera.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: