Dječak T. H. je još na aparatima
0

Ne kršite sabraćajna pravila, ugrožavate i svoj i tuđi život!

Piše: E. Gorinjac
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Dječak T. H. (1997), kojeg je krajem prošlog mjeseca udarilo vozilo hitne pomoći u naselju Vogošća, još uvijek je u lošem zdravstvenom stanju.

Kako je za Sarajevo-x.com rekla glasnogovornica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Biljana Jandrić, dječak je još uvijek na aparatima, osjeća se neznatno bolje i ne može disati samostalno. Ljekari su ga pokušali probuditi, ali nisu uspjeli. T. H. je i dalje na Neurohirurgiji.

Podsjetimo, do nesreće je došlo kada je vozilo hitne pomoći, kojim je upravljao S. A, prošlo kroz crveno svjetlo i udarilo dječaka koji se vozio na biciklu na raskrsnici ulica Igmanska i Akifa efendije Biserovića. Dječak je tada zadobio izuzetno teške povrede glave i grudnog koša.

Nažalost, ovo nije jedini slučaj. Prolasci kroz crveno svjetlo na semaforu često završavaju kobno, kako po onog ko je prekršio pravilo ponašanja u saobraćaju, tako i za onog ko se slučajno našao kao učesnik u saobraćaju u istom momentu i na istom mjestu. Saobraćajna pravila su precizna, ali se ne poštuju.

"Kroz raskrsnicu ne može proći niko od učesnika u saobraćaju kada je na semaforu crveno svjetlo. Svjetlosnu signalazaciju na raskrsnici moraju poštovati sva vozila, pa time i ona koja imaju prvenstvom prolaza. Jedino kada se ne postupa po onome što semafor pokazuje je kada u raskrsnici imate ovlašteno službeno lice koje reguliše saobraćaj", rekao je za Sarajevo-x.com Željko Klisara, inspektor za saobraćaj u MUP-u Kantonu Sarajevo.

Prema podacima MUP-a KS, u proteklih šest mjeseci su evidentirana 53 prolaska kroz crveno svjetlo, što je znatno manje u odnosu na prethodne godine. Klisara kaže kako su smanjenju doprinijeli postavljeni uređaji na raskrsnicama koji evidentiraju prolaske kroz crveno svjetlo, pa su vozači sada dosta oprezniji.

"Kada je u pitanju konkretno ovaj slučaj u Vogošći, urađen je uviđaj, bio je kantonalni tužilac, a imamo i neke svjedoke od kojih su uzete izjave i koji tvrde da je vozilo hitne pomoći prošlo kroz raskrsnicu kada mu je bilo upaljeno crveno svjetlo. Cjelokupan izvještaj je proslijeđen Tužilaštvu KS koje će donijeti odluku o tome šta treba da se uradi", kaže Klisara.

Prim. dr. Tihomir Bera bio je šef smjene u Hitnoj pomoći u Sarajevu kada se ovaj nemili događaj desio u Vogošći. Bera kaže da je osoblje Hitne, koje se nalazilo u vozilu, dalo zvanične izjave policiji, te da ne može komentarisati ono što je u nadležnosti tužilaštava i sudova.

"Ja nisam bio u tom momentu na mjestu događaja. Doktor koji je bio tu, tehničari i vozač su dali zvanične izjave u policiji. Istražni tužilac je uradio svoj posao, sve je sada u nadležnosti policije i pravosuđa. Ono što ja mogu reći je da mi je žao mladića kojem se ovo dogodilo. Nadam se i vjerujem da će on biti dobro i vjerujem da će moje kolege u KCUS-u uraditi svoj posao na najbolji mogući način kako bi mu pomogli", rekao je za naš portal dr. Bera.