BiH
1

Gojer poziva na radikalne mjere, Šarić obećava "zapad" u Hadžićima

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba
Dopredsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) Gradimir Gojer pozvao je građane BiH da "radikalnim mjerama rastjeraju ono što se sada zove državnim parlamentom".

To je kazao na današnjoj stranačkoj pres-konferenciji u Sarajevu.

Na novinarsko pitanje, negirao je da ovdje misli na poziv biračima da radikalno promijene stav u odnosu na prošle izbore, već, kako je dodao, smatra da građani treba da izađu na ulice i rastjeraju aktuelnu vlast jer "država BiH više nema sindikat".

"Sindikat se javno stavio u službu Socijaldemokratske partije", ustvrdio je.

Gojer, naime, cijeni da vladajući u aktuelnom sazivu parlamenta djeluju antidržavno i da su najviše državno zakonodavno tijelo pretvorili u "servis za smjenu visokih državnih dužnosnika".

Na novinarsko pitanje je odgovorio i da će njegova stranka glasati za smjenu Zlatka Lagumdžije, ministra vanjskih poslova BiH i lidera Socijaldemokratske partije (SDP), te da Stranka za BiH, time što je podržala smjenu kantonalne vlade u Sarajevu, nema aspiracije za učešće u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na tom nivou.

Dopredsjednik tvrdi da će SBiH principijelno ostati u opoziciji u Sarajevskom kantonu sve do 2014. godine.

Govoreći o drugim temama na pres-konferenciji, osim što je ocijenio nemogućim obećanja iz vrha aktuelne Federalne vlade o sigurnim penzijama jer je, kako smatra, Federacija pred bankrotom, tako je okarakterizirao i poruke Stranke za evropsko Sarajevo o 13. penziji građanima.

Gradimir Gojer je pohvalio Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH "kad je u pitanju otvoreni nepotistički prekršaj federalnog premijera Nermina Nikšića, zapošljavanje njegovog brata", kao i u slučaju dopremijera Jerka Ivankovića Lijanovića. Pozvao je CIK da provjeri kojim novcem je Lijanovićeva Narodna stranka "Radom za boljitak potkupljivala glasače".

Pozvao je visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka da smijeni Milorada Dodika, lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata, ili, u protivnom, da Inzko odstupi s dužnosti, jer je na stranačkoj tribini Dodik negirao da se u Srebrenici desio genocid.

I CIK je adresa koju Gojer poziva na djelovanje povodom negiranja genocida na stranačkim tribinama jer smatra da to između ostalog znači povredu izbornog procesa.

Osim dopredsjednika, na pres-konferenciji SBiH obratio se Senahid Godinjak, kandidat za načelnika Općine Ilidža.

Poručio je biračima da za razliku od drugih stranaka, njegova ima konkretan program za tu općinu, s detektovanim životnim problemima građana, načinom za njihovo rješavanje, kao i s obrazloženjem kojim novcem to finansirati.

Abid Šarić, kandidat za načelnika Općine Hadžići, također se obratio novinarima i obećao da će tu sredinu učiniti odgovornom lokalnom zajednicom za sva pitanja koja se odnose na život njenih stanovnika, da će uvesti 'normalnu' svakodnevnu komunikaciju Općine s građanima te da općinski budžet neće biti donošen bez javne rasprave i u svakoj mjesnoj zajednici.

Kao glavnu načelničku aktivnost, ako bude izabran, Šarić je obećao da će SBiH zajedno sa njim napraviti od Hadžića "zapad Sarajevskog kantona", ali ne kao geografsku zapadnu odrednicu, što ta općina jeste, već zapad kakav zapadni dio Evrope predstavlja za ostatak kontinenta.