BiH
1

Predstavljeni kandidati koalicije HDZ, HDZ 1990. i HSS-NHI za sarajevske općine

FENA
Koalicija HDZBiH, HDZ 1990, HSS-NHI za Novo Sarajevo, Ilidžu i Stup održala je večeras u Sarajevu predizborni skup, na kojem su predstavljeni kandidati sa listi Koalicije za predstojeće općinske izbore.

Nosilac liste Koalicije za općinu Novo Sarajevo i član HDZ-a BiH Blago Mikulić govorio je o programskoj orijentaciji Koalicije čiji je cilj osvojiti barem jedno vijećničko mjesto u Općinskom vijeću Novo Sarajevo. Naglasio je da Hrvati imaju duboke korijene u Sarajevu i BiH, te da se treba izboriti za njihovu ravnopravnost zagarantiranu Ustavom BiH.

"Niko nam nikada neće pokloniti bilo šta, mi se moramo sami izboriti za svoja prava kao konstitutivni narod ove države", kazao je on.

Potcrtao je da se zalaže za povećanje zaposlenosti, posebno mladih i obrazovanih kadrova, kao i poboljšanje položaja penzionera koji u današnjem vremenu izuzetno teško žive.

Nosilac liste Koalicije za Ilidžu i Stup Željko Filipović smatra da je hrvatski narod u Sarajevu doveden ispod svakog minimuma i dostojanstva, te naglasio da se zalaže za pokret za ostvarivanje hrvatskih prava. Mišljenja je da Hrvati ne smiju biti stranački razbijeni.

"Neću ništa obećati, osim da se zalažem za borbu za ustavni i pravni poredak Hrvata u Sarajevu, i nultu toleranciju prema kriminalu i korupciji, prvo u svojim redovima, a onda i ostalim. Također, ako mogu biti dva entiteta u BiH, zašto ne može biti tri, pet ili nijedan entitet", naglasio je on.

Prisutne je pozdravio i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Dragan Vrankić, naglasivši da glavni grad BiH treba da oslikava cijelu državu BiH, ali da je sada on grad jednog naroda u kojem su Hrvati zapostavljeni i izbačeni iz institucija.

"To nije demokracija, takvo Sarajevo ne može ići u Evropu i takva BiH ne može sebi naći put. Deyton je zaustavio rat, ali je donio nepravedan mir. Treba doći do ustavne reforme kako bi BiH bila po mjeri sva tri naroda", stav je Vrankića.

On je potcrtao da Hrvati žele BiH onakvu kakva je jedino moguća - razvnopravnu sa tri konstitutivna naroda, koja će za sve njih jamčiti prava i slobode. Također, takva ravnopravnost mora biti na sceni i u Sarajevu, zaključio je on.