BiH
14

Jerlagić: Ne želimo biti dio "porodične svađe" aktuelne vlasti

FENA
Amer Jerlagić
Amer Jerlagić
Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) ostat će neutralna u pogledu inicijative za smjenu zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića, jer ne želi da bude dio "porodične svađe" aktuelne vlasti, izjavio je danas na pres-konferenciji te stranke u Sarajevu predsjednik Amer Jerlagić.

"Kriza u Parlamentarnoj skupštini BiH - država BiH ne funkcioniše. Da li se zna ko je parlamentarna većina? Zna li se ko je novi član Kolegija? Šta će biti s državom?

Oni su opozicija državi, evropskom putu BiH, NATO putu.

Najodgovornija za ovakvo stanje je Socijaldemokratska partija", zaključio je Jerlagić objašnjavajući neutralnost njegove stranke povodom inicijative za smjenu Denisa Bećirovića.

SBiH će podržati smjenu kantonalnih vlasti u Sarajevu, Tuzli i Zenici, ali ne s namjerom da dobije ministarske fotelje već zato što su učnici aktuelne vlasti loši, dodao je.

Putovanje ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije na pregovore u Brisel, na koje se također osvrnuo na pres-konferenciji, Jerlagić je nazvao "soliranjem".

Obavljeno je bez zvaničnog stava državnog predsjedništva, parlamenta, Vijeća ministara, kako je naveo Jerlagić, iako se radi o najznačajnijim pitanjima za BiH (imovinskopravna pitanja, sukcesija imovine bivše SFRJ, pitanja granica i prijelaza, koridora pored Neuma).

"Šta znači izreka Damira Hadžića da nećemo dizati tenzije oko Pelješkog mosta? Zašto se ne ponudi izgradnja tunela ispod zaljeva koja je četiri puta jeftinija nego most?", zapitao je također Jerlagić.

Dopredsjednik stranke Gradimir Gojer obratio se novinarima konstatacijom da je bosanskohercegovački čovjek danas gladan i da je za to kriva aktuelna vlast.

Federalnom premijeru Nerminu Nikšiću on postavlja pitanje - kako misli isplatiti 180 miliona KM duga za penzionere kad je Federacija pred totalnim bankrotom?

Za Gojera je sramno što vlasti traže pomoć Međunarodnog monetarnog fonda a obećavaju penzionerima vraćanje duga. On zaključuje da su građani dobili državu siromaha umjesto 'države za čovjeka', a to je po njegovom mišljenju rezultat politike SDP-a.

Gojer je reagirao i povodom otvaranja nove apoteke, po principu samoposluživanja, u Sarajevu i ustvrdio da je povodom toga dignuta nepotrebna pompa jer je ustvari riječ o apoteci s najskupljim lijekovima.

Izjavio je i da njegova stranka u aktuelnoj predizbornoj kampanji neće održati nijedan centralni masovni predizborni skup nego će novac koji bi utrošila za to dati u fondove za nadarenu djecu Bosne i Hercegovine.

Gojer, kao i predsjednik stranke Jerlagić, usprotivili su se što neke stranke, a najviše Stranka za evropsko Sarajevo, kako su rekli, postavljaju masivne "građevinske skele" za predizborno plakatiranje, koje mogu ugroziti fizičku sigurnost građana u prolazu.

Jerlagić je još ustvrdio da Bosna i Hercegovina nema političara koji bi je poveo evropskim putem nakon što je iz političkog života izbačen Haris Silajdžić, osnivač i dugogodišnji nekadašnji lider SBiH.

Stranka je, po riječima generalnog sekretara Salema Halilovića, doživjela satisfakciju što je Ustavni sud BiH presudio da državnom imovinom može raspolagati samo Bosna i Hercegovina, ne i entiteti.

Upravo se za to svih ovih godina zalagala SBiH, rekao je Halilović, koja očekuje da pravobranilaštvo nastavi knjiženje državne imovine na BiH kao jedinog vlasnika i titulara a da u parlamentu bude usvojen zakon o restituciji i denacionalizaciji radi vraćanja svojevremeno oduzete imovine građanima i institucijama.