Sporni datumi
252

Godišnjica tzv. Herceg-Bosne ili referendum o Danu RS-a su samo izborne priče, narod je zapostavljen

Piše: R. D.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Danas se u niz gradova naše zemlje obilježava godišnjica utemeljenja tzv. Herceg-Bosne, političkog projekta s nesagledivo teškim posljedicama u devedesetim, koje se jako osjete i danas, presuđenom na međunarodnim pravnim instancama.

Aner Žuljević, zastupnik Socijaldemokratske partije u Skupštini HNK i Domu naroda Parlamenta Federacije BiH govori nam o historijskim činjenicama, ali i ličnom shvatanju tog političkog i ratnog projekta s početka devedesetih.

"Moram priznati da sam neko ko je lično doživio projekat Herceg-Bosne na prostorima Hercegovine i ne treba mi bilo kakvo dodatno obrazloženje niti istorijska istraživanja u smislu onoga šta su bile konkretne stvari na terenu. Ono zbog čega je osnovana, i kako je proklamovana se u godinama kasnije duboko iskompromitovalo u suštu suprotnost neodgovornošću pojedinaca oko teritorijalnih pretenzija i lopovluka, sto je rezultiralo velikim brojem blago rečeno nečasnih djela, stvari koje danas HDZ pokušava natovariti na leđa kompletnom hrvatskom narodu", kaže nam Žuljević.

Jasno je kako se tada radilo o potpuno pogrešnoj, osionoj i bahatoj politici, nastavlja Žuljević, gdje je danas više nego ikada jasno kako je vukla besmislene poteze za koje se svugdje u svijetu pojedinačno mora odgovarati.

"Niti jedan narod kolektivno nema veze niti direktne odgovornosti za političke projekte, iako HDZ vrlo vješto godinama svoje promašaje fakturiše hrvatskom narodu što je u najmanju ruku nastavak pokvarene politike. Svima koji se bave politikom je jasno kako nas nacionalne politike dvadeset pet godina ubjeđuju da zločini nisu isti, pri tome fabrikujući heroje u već presuđenim stvarima, a sve u interesu vlastite političke promocije", kaže nam poslanik SDP-a u Domu Naroda Parlamenta Federacije BiH.

Žuljević kaže kako nemamo male i velike zločine i to prije svega moraju političari shvatiti, jer su najodgovorniji za javnu riječ, pa će nam put ka pomirenju biti puno jednostavniji.

"Puno je stvari napisano, i od istoričara i od politike kada je u pitanju Herceg - Bosna, a bojim se da ce ipak najviše biti napisano u obrazloženju sudskih presuda. Vladajućim političarima i Herceg Bosna, 9. januar i referendum, znači isključivo priču za izbore. Građani i narodi ove zemlje nakon svih političkih proslava ostanu sa svojim problemima, dok se političari u svojim limuzinama vrate svojim vilama izgrađenim na patnji tog istog naroda", zaključuje Žuljević.

Branimir Jukić, predsjednik Kantonalonog odbora Demoktratske fronte Hercegovačko-neretvanskog kantona kaže nam da se i danas ovakvim obilježavanjima cijeli ovaj prostor proba vratiti dvadesetak godina unatrag.

"Herceg- Bosna je potpuno pogrešna ideja u konceptu, namjeri i realizaciji. Nažalost, svi nas pokušavaju vratiti dvadeset ili dvadeset pet godina unatrag, i sve ovo vrijeme nas uvjeravaju kako je ovo privremena situacija koja samo što se nije promijenila, i tako četvrt stoljeća. Neće biti nikakvih otcjepljenja, novih teritorijalnih jedinica, niti razigravanja drugog poluvremena. Umjesto da razmišljaju kako da običan čovjek s porodicom prošeta Mostarom, Gospodskom u Banja Luci ili Vilsonovim i toj porodici osigura egzistenciju, jedina ideja je zaokruženje teritorija na kojem će zarobiti institucije i vlastiti narod. Naši zajednički protivnici su lopovi, korupcija i beznađe i vrijeme je da konačno shvatimo da živimo u 2017., a ne u devedesetima koje su nas sve zajedno unazadile", kaže nam Branimir Jukić.