Skandalozna najava
33

General Hrvatske vojske: Velika je realnost da se vratimo na postavke Herceg-Bosne

B. H.
Screenshot: RTVHB
Screenshot: RTVHB
Nezavisni kandidat na listi Hrvatskog bila na izborima u Hrvatskoj i general Hrvatske vojske Ivan Tolj kazao je da treba obnoviti Herceg-Bosnu "ako se nastavi s narušavanjem položaja i uzurpiranjem pozicija Hrvata u Bosni i Hercegovini".
"Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman ne bi potpisao Dejtonski mirovni sporazum da je znao da se Washingtonski neće uvažiti i da će Hrvati biti izigrani", rekao je Tolj za Televiziju Herceg-Bosne. Inače, Tolj se nalazi na drugom mjestu liste za hrvatski sabor koju predvodi general Ljubo Ćesić Rojs.

Po njegovim riječima Hrvatska danas, kao članica NATO-a, EU i kao saveznica SAD-a, "može pomoći da se spriječi uzurpiranje hrvatske pozicije u Predsjedništvu BiH, gdje je u četiri navrata glasovima bošnjačkih birača kao hrvatski predstavnik izabran Željko Komšić".

Na pitanje novinara da li bi, ako se nastavi kršenje Dejtonskog sporazuma, bilo mudro da hrvatsko rukovodstvo u BiH kaže da je potrebno vratiti se na početne postavke, a to je Herceg-Bosna.

"To je velika realnost, ja sam uvjeren. Naša generacija nema povjerenja u sebe. Meni je problem da Hrvati gube vjeru u sebe. Da bi narod bio suveren, pojedinci moraju biti suvereni" istaknuo je general Tolj.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna utemeljena je 18. novembra 1991, a tada je obrazloženje za to bilo da se "Hrvati u Bosni i Hercegovini odbrane od agresija JNA i srpske strane".

U augustu 1993. godine prerasla je paradržavu Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu.

Washingtonskim mirovnim sporazumom o uspostavi Federacije BiH iz marta 1994., Herceg-Bosna je postala sastavni dio Federacije BiH.

Presudom Haaškoga tribunala za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije iz 2017. dio vodstva Herceg-Bosne proglašen je krivim za udruženi zločinački pothvat etničkog čišćenja Bošnjaka i pripajanja dijela bosanskohercegovačkog teritorija Republici Hrvatskoj u što je, prema navodima presuda, bio umiješan i hrvatski državni vrh predvođen predsjednikom Franjom Tuđmanom.

General Tolj ocijenio je nedopustivim dio presude o udruženom zločinačkom pothvatu navodeći kako su Hrvatska i Hrvati u BiH trebali pokrenuti reviziju.

On je nedavno govorio i na promociji knjige Valentina Ćorića, koji je odslužio šesnaestogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.