Aktivan na mrežama
322

Zločinac Dario Kordić ne miruje: Na Facebooku širi mržnju i veliča tzv. "Herceg-Bosnu"

M. G.
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Ratni zločinac Dario Kordić, koji je osuđen u Haškom sudu zbog masakra nad bošnjačkim civilima u selu Ahmići 1993. godine, veoma je aktivan na društvenim mrežama gdje nerijetko dijeli kontroverzne i problematične stavove, koje prati veliki broj njegovih pratilaca.
Kordić se na društvenim mrežama, posebno na Facebooku, predstavlja kao "političar" i "general", veliča Herceg-Bosnu te širi strah i mržnju prema migrantima i LGBT zajednici.

Na njegovoj Facebook stranici, koja broji 15.000 fanova, ističu se ratne fotografije iz vremena najžešćih okršaja HVO-a i Armije BiH, te slika na kojoj Kordić trijumfalno pozira pred hrvatskom zastavom nakon što je 2014. pušten s odsluženja 25-godišnje kazne. Kordićeve objave grupiraju se u četiri glavne tematske skupine: veličanje Herceg-Bosne, širenje mržnje prema LGBT zajednici, izazivanje straha od migranata i napadi na antifašističko nasljeđe u Hrvatskoj.

Foto: Nacional.hr
Foto: Nacional.hr

Kako piše hrvatski Nacional, jedna od kontroverznih objava datira iz maja 2022. godine, kada je prenio tekst jednog hrvatskog portala s naslovom "Kako su antifašisti 'oslobađali' Zagreb i Zagrepčane od života i imovine", uz komentar u kojem optužuje antifašiste za užasne zločine.

U februaru 2023., Kordić je prenio objavu predsjednika zagrebačke podružnice Hrvatskih suverenista, Frane Čirka, koji je LGBT aktiviste usporedio s Orcima iz "Gospodara prstenova". Kordić također dijeli i podržava objave koje potiču na netrpeljivost prema migrantima.

Osim prenošenja tuđih stavova, Kordić je i sam objavio nekoliko kontroverznih statusa, često se referirajući na stavove Hrvatskih suverenista. U jednom od njih, Čirak je citirao izjavu anonimne žene koja tvrdi da je njenu kćer u autobusu "napao Nepalac", a Kordić je komentirao podrugljivo, naglašavajući da se radi o niskoobrazovanim radnicima i izazivajući strah od uvoza strane radne snage.

Kordić ne prenosi samo statuse drugih autora, ponajviše one Hrvatskih suverenista. U maju prošle godine objavio je na Facebooku i autorski status, ilustriran svojom fotografijom sklopljenih ruku s krunicom, kako zaneseno i smjerno gleda u daljinu, prema nebu. “Kordića brani istina”, piše uz fotografiju, uz tekst izvjesnog fra Marija Knezovića, koji pokušava opravdati Kordićevu, kako je zove, “takozvanu izjavu” objavljenu deset dana ranije, 10. juna 2023., u kojoj je Kordić ustvrdio kako bi ponovio sve što je činio u ratu.

Kordić je, podsjetimo, na nekom druženju izjavio ovako: "Pitao me prijatelj sa sjevera Hrvatske, naše, integralne, je li vrijedilo, je li vrijedilo zatvora, je li vrijedilo rata… Ja sam mu rekao: ‘Sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio. Svaka je sekunda vrijedila'"

Dario Kordić, bivši politički vođa u Srednjoj Bosni, osuđen je od strane Haškog suda za sudjelovanje u kampanji progona i zločinima protiv čovječnosti, posebno za masakr u Ahmićima 1993. godine.

Uprkos svojoj prošlosti, Kordić je pušten iz zatvora 2014. godine, a njegove nedavne aktivnosti na društvenim mrežama izazivaju zabrinutost zbog širenja mržnje i netrpeljivosti.