BiH
17

Godina dana otkako radnici TTU-a nisu primili platu

Piše: M. H.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Radnici TTU-a 2016. godinu započeli su protestnim okupljanjem pred tvornicom. Nisu zadovoljni dosadašnjim aktivnostima stečaja.

Vlada TK obećala je da će 150 radnika zaposliti u novoj firmi koju će osnovati RMU Banovići i Elektroprivreda BiH, a koja će služiti kao servis banovićkom rudniku.

Mehmed Terzić, predsjednik sindikata radnika TTU-a, kazao je da je radnicima dosta obećano, ali da još nema konkretnih pomaka.

"Razgovarali smo sa direktorom Rudnika mrkog uglja Banovići, koji nam je kazao da ima tri miliona maraka posla", kazao je Terzić

Navodi da ni federalna, ni kantonalna vlada nisu ništa uradile po pitanju Poreske uprave koja je zaklopila 22 miliona maraka, a nije ništa poduzeto ni da očiste to i da se stečajni upravnik sastane sa direktorima Rudnika i Elektroprivrede.

"Radnici TTU-a su i dalje gladni, na rubu su egzistencije", poručio je on. Tvornica ne radi već godinu dana, a plate nisu dobili od prošlog januara.

Amir Konjić, jedan od radnika tuzlanske tvornice vjeruje u projekat koji su zamislili Vlada i RMU Banovići sa Elektroprivredom i nada se, ali nije zadovoljan trenutnim stanjem.

"Žalosno je što nam se niko ne obraća, ni stečajna upraviteljica, ni sindikat. Ljudi nisu primili ništa već godinu dana i ne znam kako žive", kaže on.

Konačna odluka o sudbini nekadašnje okosnice metalne industrije TK bit će donesena 22. januara, kada će stečajna upraviteljica podnijeti izvještaj o stanju fabrike. Do tada, radnici su najavili da će svakog ponedjeljka dolaziti pred kapiju TTU-a i podsjećati na status koji nije riješen.

Tvornica transportnih uređaja Tuzla odnedavno je u stečajnom postupku, a više od 200 radnika je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje TK.