BiH
0

Radnicima TTU Tuzla uručene radničke knjižice

Piše: M. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Radnici Tvornice transportnih uređaja Tuzla danas su dobili radničke knjižice kako bi se evidentirali u Zavodu za zapošljavanje TK, zbog procesa stečaja koji je pokrenut u ovoj nekadašnjoj okosnici metalne industrije Tuzlanskog kantona.

U tvornici je pokrenut stečaj, a kantonalni i federalni premijer obećali su da će, kroz restrukturirani stečaj, TTU postati servis Elektroprivrede i RMU Banovići i tako angažovati 150 radnika koji mjesecima ne rade i nemaju primanja.

Blizu 230 radnika TTU-a danas je radničke knjižice dočekalo s negodovanjem, nevjericom i tugom, a neki od njih pak s nadom da će ishod svega biti u njihovu korist.

Mehmed Terzić, predsjednik Sindikata radnika ove firme, smatra da je današnji dan najteži za radnike TTU-a. Terzić je jedan od radnika koji je nakon 37 godina rada danas uzeo radničku knjižicu u ruke umjesto mašine.

"TTU je potreban ovoj državi", kazao je on, dodavši da ako nema ove fabrike onda nije potrebna ni mašinska škola ni fakultet.

"Dan kada naši radnici uzimaju knjižice u ruke je morao doći. Iako je bolno, moramo i napraviti i ovaj korak da bismo vidjeli šta i kako dalje", izjavio je Husnija Alibašić, jedan od radnika TTU-a.

Podsjećamo, prilikom nedavne posjete federalnog premijera Fadila Novalića ovoj tuzlanskoj fabrici dogovoreno je da će TTU raditi kao servis Elektroprivrede i Rudnika mrkog uglja Banovići, te da kroz stečaj ide u reanimaciju.

Novalić je tada podsjetio je da je TTU u svojim počecima nastao kao servis Elektroprivrede i rudnika, te je zaključeno da se ponovo starta na taj način, kao prije 60 godina.

Istakao je prilikom te posjete da će 150 radnika TTU-a nastaviti rad kroz restruktuirani stečaj.

Prema njegovim riječima, unutar TTU-a treba da se prepakuje određeno preduzeće koje će kao dio stečajne mase preuzeti Elektroprivreda BiH i Rudnik mrkog uglja Banovići. Uvezivanje 14 godina neuvezanog radnog staža će biti sistemski riješeno kroz najavljeni Zakon o sistemskom uvezivanju radnog staža za preduzeća koja imaju većinsko državno vlasništvo.

I kantonalna i federalne vlade obećale su radnicima TTU-a da će nova firma koja će biti servis RMU Banovići i Elektroprivrede zaposliti njih 150.

Edin Ćosić jedan je od radnika koji se nada da će stečaj imati pozitivan ishod za njih.

"Uvjeren sam da se možemo nadati pozitivnom i krenuti u nove radne pobjede", poručio je Ćosić.

Podsjećamo, fabrika TTU Tuzla mjesecima ne radi, a radnici su na protestima tražili svoja prava, materijalno zbrinjavanje i uvezivanje 14 godina neuvezanog staža.

Odluka kantonalne vlade je da problem ovih radnika riješi kroz restruktuirani stečaj.

TTU