BiH
2

Glavni tužitelj BiH sa predstavnicima "Majki enklava Srebrenica i Žepa"

Anadolija
Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović sastao se sa predstavnicima Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa".

Predstavnice obitelji žrtava ratnih zločina tražile su da se ubrzaju procesuiranja predmeta ratnih zločina, kao i procesi ekshumacija i identifikacija žrtava ratnih zločina.

Glavni tužitelj upoznao je predstavnike obitelji žrtava da Tužiteljstvo BiH ulaže maksimalne napore na ubrzanju rada na predmetima ratnih zločina u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

Intenziviranje aktivnosti dovelo je do rezultata, da je za samo osam mjeseci ove godine podignuto 29 optužnica protiv 59 osoba optuženih za ratne zločine, što je najbolji razultat u povijesti institucije te da se očekuje da će do kraja godine biti podignuto više od 50 optužnica za ratne zločine, istakao je Salihović, prenosi se u saopćenju Tužilaštva BiH objevljenom nakon sastanka.

U vezi sa procesima ekshumacija, Salihović je istakao da Tužiteljstvo BiH stalno apelira na sve institucije u BiH, kao i međunarodne organizacije uključene u ovaj proces da daju maksimalnu podršku i resurse da se ovaj proces ubrza. Također, istakao je da su nedavno dobijene satelitske snimke mogućih lokacija masovnih grobnica, od kojih se neke nalaze i u Podrinju, te da će se u narednom periodu pristupiti istraživanju ovih lokacija. 

Predstavnici žrtava istakli su podršku u radu Tužiteljstva BiH na predmetima ratnih zločina, kao i podršku suradnji koja se na temelju Protokola o suradnji, ostvaruje sa Tužilaštvom za ratne zločine Srbije, saopćeno je.

Tužiteljstvo BiH održava dobre i partnerske odnose sa predstavnicima populacije žrtava ratnih zločina iz svih naroda i svih krajeva BiH, jer Tužiteljstvo BiH i obitelji žrtava imaju isti cilj, otkrivanje i procesuiranje počinitelja ratnih zločina i donošenje pravde za žrtve.