|

U Tužilaštvu razgovarano o lociranju i ekshumaciji masovnih grobnica

U Tužilaštvu razgovarano o lociranju i ekshumaciji masovnih grobnica
0
S
SRNA
12.11.2014. u 12:21
0
komentara
0

dijeljenja
U Tužilaštvu razgovarano o lociranju i ekshumaciji masovnih grobnica
Glavni tužilac BiH Goran Salihović razgovarao je danas sa predstavnicima Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba (ICMP) u BiH o aktivnostima na lociranju i pronalasku masovnih grobnica u svim krajevima BiH i intenziviranju procesa traženja nestalih.
Tokom rata u BiH nestalo je oko 31.500 osoba, a do sada su pronađeni i identifikovani posmrtni ostaci oko 23.000 nestalih osoba, dok se za više hiljada još traga, saopšteno je iz Tužilaštvo BiH.

Učesnici sastanka razgovarali su o nizu intenzivnih aktivnosti, koje će u narednom periodu biti provedene na više lokacija u BiH za koja postoje saznanja da se tu nalaze posmrtni ostaci žrtava ubijenih u proteklom ratu.

Na sastanku je istaknuta snažna podrška ICMP-a Tužilaštvu BiH, kao instituciji koja je nosilac aktivnosti i koordinira procese ekshumacija i traženja nestalih na terenu u svim krajevima BiH.

Tužilaštvo BiH proces traženja i identifikacije osoba nestalih u ratu smatra jednim od prioriteta. "Riječ je o procesu koji je izuzetno važan za porodice nestalih osoba, koje već duže od dvije decenije tragaju za posmrtnim ostacima svojih najbližih", navodi se u saopštenju.

Ovaj procesizuzetno je bitan za procesuiranje predmeta ratnih zločina, jer podaci o ekshumiranim i identifikovanim posmrtnim ostacima, predstavljaju važan dokazni materijal.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.