BiH
12

Potraga za nestalima neće stati: Satelitsko snimanje potencijalnih masovnih grobnica

Klix.ba
Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba, Tužilaštvo BiH želi poručiti javnosti i građanima naše zemlje da nastavlja intenzivne aktivnosti koordiniranja i ubrzanja procesa traženja i identifikacije nestalih osoba, u saradnji sa institucijama BiH i međunarodnim institucijama.

Osoblje Tužilaštva BiH u proteklom periodu provelo je više stotina radnih dana, na terenu u svim krajevima BiH, u svim vremenskim uvjetima, na često nepristupačnim lokacijama, kako bi koordiniralo rad na procesima ekshumacija žrtava ratnih zločina.

"U tom procesu, dogovoren je angažman mehanizacije Oružanih snaga BiH na radovima na iskopavanju masovnih grobnica, zatraženo je od institucija vlasti u BiH da se odvoje veća sredstva za ovu namjenu, održan je niz koordinacionih sastanaka sa svim institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih, kako bi se sve tehničke poteškoće otklanjale što prije, kako proces ne bi bio zaustavljen i nepotrebno prolongiran", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Također, poduzeto je niz aktivnosti i dogovora sa institucijama država koje mogu pomoći u ovom procesu, pa su pokrenute aktivnosti za izradu satelitskih snimaka u potrazi za tragovima masovnih grobnica na tlu BiH, a u proteklih nekoliko dana, u saradnji sa Međunarodnom komisijom za traženje nestalih-ICMP, Nacionalnim vijećem za istraživanje okoliša i Univerzitetom Bournemouth iz Velike Britanije, uz odobrenje bh vlasti, realizirani su avionski preleti i snimanja lokacija potencijalnih masovnih grobnica, kako bi se pronašle lokacije na kojima se nalaze posmrtni ostaci žrtava ratnih zločina.

Tužilaštvo BiH nastavlja dalje sa aktivnostima na traženju posmrtnih ostataka više od 8.000 osoba, koje se u BiH vode kao nestale u proteklom ratu.

Ovaj proces iznimno je važan za porodice žrtava, koje već 20 ili više godina, tragaju za posmrtnim ostacima svojih najmilijih.

Traženje nestalih također je važno i za procesuiranje predmeta ratnih zločina, jer pronađeni i identificirani posmrtni ostaci, predstavljaju bitan dokazni materijal u predmetima ratnih zločina.

Također, Tužilaštvo BiH poziva se osobe, organizacije, političke subjekte i institucije u BiH, da se suzdrže od nepotrebne politizacije procesa traženja nestalih, jer je taj proces prije svega pitanje istine, pravde i pomirenja u Bosni i Hercegovini, u kojem su sve žrtve jednake, a vladavina prava svima potrebna, u procesu izgradnje mira i europskih integracija Bosne i Hercegovine.