Rade "punom parom"
5

Tužilac Lepir: Niko ne bi bio sretniji od nas da se otkrije istina o Davidovom stradanju

Piše: M. N.
David Dragičević
David Dragičević
Glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka Želimir Lepir oglasio se saopćenjem nakon jučerašnjih protesta održanih ispred njihove zgrade. Kazao je kako ne prođe niti jedan dan, a da u ovom predmetu ne bude poduzeta neka istražna radnja. Naglasio je kako je tužilaštvo posvećeno ovom predmetu u cijelosti.

Lepir je istakao kako osim postupajućeg tužioca na ovom predmetu radi tim tužilaca. U kontrolu i nadzor uključeno je i Javno tužilaštvo RS koje ima uvid i učestvuje u svemu što se radi.

"Ovim želimo osigurati da u navedenom predmetu nema, niti smije biti bilo šta prikriveno te da je svaka istražna radnja poduzeta na zakonit način. Od momenta kada je tužilaštvo zaprimilo predmet od MUP-a RS pa do danas, poduzet je veliki broj istražnih radnji (saslušan je i poligrafski ispitan veliki broj svjedoka, obavljeni su uviđaji i obdukcije, pribavljeni i pregledani snimci brojnih nadzornih kamera u gradu, izvršena ili su u toku brojna vještačenja...). U nastavku predstoji saslušanje još svjedoka za koje se vjeruje da imaju saznanja o zbivanjima kritične noći i kretanju Davida Dragičevića, kao i pribavljanje drugih dokaza", napisao je Lepir.

Zamolio je porodicu Davida Dragičevića da shvati kako tužilaštvo radi svim svojim raspoloživim kapacitetima i provodi istražne radnje u ovom predmetu i riješeno je da dođe do rezultata o smrti Davida Dragičevića.

"Istraga je tajni dio krivičnog postupka tokom kojeg se ne mogu saopćavati detalji i otkrivati dokazi, jer bi to za istragu bilo pogubno. Tužilaštvo ne može odgovarati na svaki javni nastup, miting, radijsku ili televizijsku emisiju, jer se u njima traže detalji koji naprosto moraju ostati u koricama predmeta sve do okončanja. Postupajući tužilac Dalibor Vrećo, kao čovjek i profesionalac, na ovom predmetu radi predano i još mu se nije dogodio dan u kojem nije ništa uradio u ovom predmetu. (...) Prosto je nevjerovatno da se javnoj kritici izlaže neko ko danonoćno i predano radi na pedmetu", kazao je Lepir.

Istakao je kako apsolutno nije tačno da tužilaštvo i policija ne žele otkriti krivca te da je sve što rade usmjereno na to i niko od njih ne bi bio sretniji da istina izađe na svjetlo dana.

"Mi smo, između ostalog, i ljudi i roditelji pa rezultat priželjkujemo ne samo kao profesionalci, nego i kao ljudi. (...)Još jednom molim građane da imaju povjerenje u svoje institucije te strpljenja, jer će tužilaštvo nakon što provede planirane radnje i provjere u ovoj istrazi donijeti konačnu odluku i obavijestiti javnost", rekao je glavi okružni tužilac.

Podsjetimo, jučer se ispred zgrade ovog tužilaštva okupio veliki broj građana Banje Luke tražeći odgovore i noseći parolu na kojoj su prozvali tužioca Vreću.