BiH
9

Genjac: Pitanje JMB je pitanje BiH

FENA
Halid Genjac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Halid Genjac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za sutra trebalo da razmatra zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju razmatra po hitnom postupku.

"Mi ćemo upozoriti da je pitanje jedinstvenog matičnog broja pitanje Bosne i Hercegovine. Dakle, jedinstveni matični broj, to je pitanje svake države pa i pitanje države BiH. I dalje smatramo da je neopotrebno, štetno, a budućnost će pokazati i opasno svoditi pitanje jedinstvenog matičnog broja kroz registraciono područje u granice entiteta", kazao je danas novinarima delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac (SDA).

Dodao je da će upozoriti na to.

"Vjerujemo da će neko i shvatiti ta upozorenja, a mi ćemo glasati protiv tog zakona", kazao je Genjac.

Dom naroda bi trebao razmatrati i zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH razmatra po hitnom postupku.

"Što se tiče zakona o javnim nabavkama, vrlo detaljno smo upozorili da taj zakon, kako je predložen, u sebi sadrži vrlo krupne nedorečenosti. Taj zakon evidentno ima nedostatke, nejasnoće i nedorečenosti. U praksi će proizvesti probleme. Mi ćemo na to upozoriti. Oni koji budu glasali, pa možda i izglasali, preuzet će odgovornost za posljedice", kazao je Genjac dodajući da su svi svjesni nedorečenosti i nejasnoća u zakonu.

Zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH po hitnom postupku također bi trebala biti jedna od tačaka dnevnog reda sjedice Doma naroda.

"Što se tiče zakona o prebivalištu, tu smo vrlo jasni, uložit ćemo izjavu o destruktivnosti po bošnjački interes tog zakona. Imajući prije svega u vidu da za povratnike, izbjegle i raseljene koji su se vratili i koji se namjeravaju vratiti, ukoliko se usvoji Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, onda će zakon o prebivalištu postati nejasan, neprecizan, s potencijalno vrlo štetnim posljedicama, prije svega za povratnike. S obzirom na to da najveći broj prognanih i raseljenih u ukupnom broju tih osoba u BiH dominantno dolazi iz reda bošnjačkog naroda, smatramo da je zbog toga to destruktivno za bošnjački interes", kazao je Genjac.