{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Genjac: Pitanje JMB je pitanje BiH

F
4.11.2013. u 17:29
9
74
Genjac: Pitanje JMB je pitanje BiH
9
Genjac: Pitanje JMB je pitanje BiH
Halid Genjac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za sutra trebalo da razmatra zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju razmatra po hitnom postupku.
"Mi ćemo upozoriti da je pitanje jedinstvenog matičnog broja pitanje Bosne i Hercegovine. Dakle, jedinstveni matični broj, to je pitanje svake države pa i pitanje države BiH. I dalje smatramo da je neopotrebno, štetno, a budućnost će pokazati i opasno svoditi pitanje jedinstvenog matičnog broja kroz registraciono područje u granice entiteta", kazao je danas novinarima delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac (SDA).

Dodao je da će upozoriti na to.

"Vjerujemo da će neko i shvatiti ta upozorenja, a mi ćemo glasati protiv tog zakona", kazao je Genjac.

Dom naroda bi trebao razmatrati i zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH razmatra po hitnom postupku.

"Što se tiče zakona o javnim nabavkama, vrlo detaljno smo upozorili da taj zakon, kako je predložen, u sebi sadrži vrlo krupne nedorečenosti. Taj zakon evidentno ima nedostatke, nejasnoće i nedorečenosti. U praksi će proizvesti probleme. Mi ćemo na to upozoriti. Oni koji budu glasali, pa možda i izglasali, preuzet će odgovornost za posljedice", kazao je Genjac dodajući da su svi svjesni nedorečenosti i nejasnoća u zakonu.

Zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH po hitnom postupku također bi trebala biti jedna od tačaka dnevnog reda sjedice Doma naroda.

"Što se tiče zakona o prebivalištu, tu smo vrlo jasni, uložit ćemo izjavu o destruktivnosti po bošnjački interes tog zakona. Imajući prije svega u vidu da za povratnike, izbjegle i raseljene koji su se vratili i koji se namjeravaju vratiti, ukoliko se usvoji Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, onda će zakon o prebivalištu postati nejasan, neprecizan, s potencijalno vrlo štetnim posljedicama, prije svega za povratnike. S obzirom na to da najveći broj prognanih i raseljenih u ukupnom broju tih osoba u BiH dominantno dolazi iz reda bošnjačkog naroda, smatramo da je zbog toga to destruktivno za bošnjački interes", kazao je Genjac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: