{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Genjac: Izmjene Zakona o prebivalištu štetne po vitalni nacionalni interes Bošnjaka

F
5.11.2013. u 15:10
2
14
Genjac: Izmjene Zakona o prebivalištu štetne po vitalni nacionalni interes Bošnjaka
2
Genjac: Izmjene Zakona o prebivalištu štetne po vitalni nacionalni interes Bošnjaka
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
U nastavku sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojen je Zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH po hitnom postupku, ali je u raspravi o samom Prijedlogu, delegat Halid Genjac ustvrdio da je ovaj zakon štetan po vitalni bošnjački nacionalni interes.
"Mislimo da bi usvajanjem ovakvog zakona nastala izmjena određenih članova na način da bi oni bili u suprotnosti s određenim poglavljima. Postavlja se obaveza svim državljanima, bez izuzetka, da pribave dokaze o postojanju pravnog osnova za prijavljivanje na određenoj adresi. Ovakva praksa bi mogla rezultirati poništavanjem prebivališta povratnicima. Najveći broj povratnika su Bošnjaci te je jasno da je Prijedlog zakona štetan po vitalni nacionalni interes", naveo je Genjac.

On je Kolegiju Doma naroda predao inicijativu o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa koji su, osim njega, potpisali delegati Sulejman Tihić i Nermina Kapetanović.

Sukladno zakonu i poslovniku o radu, pristupilo se glasanju o inicijativi delegata iz bošnjačkog naroda. Svi delegati iz reda srpskog, a i pet delegata iz reda hrvatskog naroda glasali su protiv ove inicijative te je sazvana zajednička komisija sastavljena od po jednog predstavnika iz svakog naroda koje će u roku od pet dana pokušati usaglasiti ovo pitanje.

U zajedničkoj komisiji su Dragutin Rodić, Borjana Krišto i Halid Genjac.

Podsjećamo, izmjenama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, navedeno je u obrazloženju za donošenje ovog zakona, nastoji se poboljšati osnovni zakon te uvode propisi u vezi s elektronskim potpisom i preciziraju uvjeti za prijavu i odjavu prebivališta radi unapređenja sigurnosti osobnih dokumenata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: