Dosadašnji čelnik GV
27

Gavrić: Lobirali su i jedni i drugi, napravljen je cirkus

B. T.
Igor Gavrić (Foto: D. S./Klix.ba)
Igor Gavrić (Foto: D. S./Klix.ba)
Izbor predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva danas je prekinut nakon što su utvrđene nepravilnosti tokom tajnog glasanja. Jasmin Ademović iz Naroda i pravde dobio je 10 glasova, a Srđan Srdić pet. Dva glasa bila su nevažeća, dok je 11 bilo "sumnjivo".
Za izbor i predsjedavajućeg vijeća i gradonačelnika je potrebno 15 od ukupno 28 glasova u Vijeću.

"Ono što je istina, nijedan od kandidata nije dobio potrebnu većinu. Kad bi se priznali glasovi za Jasmina Ademovića, on bi imao 14, a kada bi se priznali glasovi Srđana Srdića, imao bi 11", objasnio je nakon prekida sjednice Igor Gavrić (SBB), dosadašnji predsjedavajući GV, koji danas ipak nije dočekao momenat da čelnu funkciju prepusti nekome iz novog saziva.

Kaže da se desilo ono čega se pribojavao.

"Na međustranačkom sastanku sam i jednima i drugima rekao: "Nemojte da pravimo cirkus". Nažalost, cirkus je napravljen, jer evidentno je da bismo ponavljanjem glasanja dobili isti broj. Zbog toga sam predložio prekid, nisu htjeli, a onda je ovaj drugi blok iskoristio mogućnost koju im daje poslovnik. Tako smo izgubili Hrvate iz Kluba Hrvata, vijećnike iz OV Novi Grad i OV Stari Grad, te nije bilo uvjeta da sjednica bude nastavljena", objasnio je Gavrić tok sjednice koju je napustilo šest vijećnika.

Kaže da se od situacije "sigurnih 19" došlo u situaciju da sada "nema čarobnih 15 ruku" i da je upoozoravao da je omjer snaga u Općinskom vijeću neriješen. Ipak, izrazio je nadu da će nova sjednica, za najdalje sedam dana, biti uspješna.

Upitan o "kupovini vijećnika", on je kazao da se zapravo radi o političkom lobiranju i da se to dešava u oba politička bloka.

"Jednom treba shvatiti da su ljudi na lokalnom nivou, u općinskim i gradskim vijećima slobodni strijelci više nego neki ideološki poklonici. Dešava se situacija da se lobira. Dešava se i situacija da su neki vijećnici vrlo nezadovoljni kako im se prezentira gospodin Bogićević. Očekivali su da će ga upoznati, razgovarati s njim, ali to se nije dešavalo. Za vlast se uvijek bori, vlast se ne daje. Evidentno je da su nas lobiranja i sjedne i s druge strane dovela do ovog rezultata", kazao je Gavrić.