Je li na pomolu afera
394

Ovo su imena vijećnika koji su opstruirali izbor Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva

B. T.
Sa sjednice Gradskog vijeća (Foto: D. S./Klix.ba)
Sa sjednice Gradskog vijeća (Foto: D. S./Klix.ba)
Seid Škaljić (NBL - NES), Jasmin Skorupan (samostalni), Vedran Dodik (Savez za Stari Grad), Bajro Biber (BOSS), Enisa Spahić (samostalna) i Drago Jurić (USD) su vijećnici Gradskog vijeća Sarajeva koji su danas napustili sjednicu.

Zbog toga Vijeće nije moglo nastaviti rad i izabrati predsjedavajućeg ovog tijela, kao ni gradonačelnika Sarajeva i njegove zamjenike.

Napuštanju sjednice, podsjetimo, prethodio je pokušaj izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća. Za ovu funkciju bila su predložena dva kandidata i to Jasmin Ademović iz Naroda i pravde (Četvorka) i Srđan Srdić, kojeg je predložio Vedran Dodik.

Ademović je nakon tajnog glasanja dobio 10 glasova, Srdić pet, dva su bila nevažeća, dok je 11 glasova bilo "sumnjivo". A ukoliko se računaju svi glasovi, omjer je bio sljedeći: Ademović 14, Srdić 12 i dva nevažeća.

Stoga je određena pauza s koje se šest vijećnika nije vratilo. Prema pravilima, glasanje za gradonačelnika, trebalo je biti javno, a vijećnici su se trebali izjašnjavati o prijedlogu da na tu funkciju dođe Bogić Bogićević.

"Ja sam siguran da, barem na javnom glasanju, niko od ovih vijećnika neće moći glasati suprotno nego za Bogića Bogićevića", prokomentirao je nakon nesupjele sjednice Toni Vukadin (NiP).

Toni Vukadin (Foto: D. S./Klix.ba)
Toni Vukadin (Foto: D. S./Klix.ba)

Prema njegovim riječima, ovo što rade vijećnici na tajnom glasanju i nastoje onemogućiti njegov izbor je sramota za Sarajevo.

"Neka im je na čast", dodao je Vukadin.