BiH
45

Gatački povratnici poslali šleper stočne hrane u Janju

Klix.ba
Gatački povratnici, koji već decenijama nadljudskim naporima pokušavaju stvoriti normalne uvjete za život i rad učinili su krajnje neobičnu gestu u znak solidarnosti s poplavama pogođenim stanovništvom u Bosni i Hercegovini.
Danima su prikupljali, organizirali i volontirali da bi poslali šleper stočne hrane, sijena, za povratnike u poplavljenom mjestu Janja.

"Mnogo toga i nama nedostaje u Gacku. Međutim, sa stočnom hranom ne oskudijevamo", za Anadolu Agency kazao je Eno Tanović. Istakao je kako oni najbolje razumiju šta će značiti ova vrsta pomoći onima kojim je stočna hrana uništena.

Gatački povratnici ovu vrstu pomoći realizirali su kroz tri bošnjačke organizacije u ovom istočno hercegovačkom gradići, Medžlisa IZ Gacko, OO SDA Gacko i Mjesne zajednice Fazlagića kula.

"Ovom simboličnom pomoći neki domaćini moći će nahraniti svoju stoku", kaže Tanović.

Gatačli Bošnjaci-povratnici odlučni su da se i dalje aktivno uključe i da daju svoj doprinos u prikupljanju hrane za stoku kao vid humanitarne pomoći. Za područje Janje odlučili su iz dva razloga: "Ljudski je da se i mi solidarišemo s onima kojima je pomoć potrebna. Drugi, i sami smo bili korisnici humanitarne pomoći. Dobri ljudi koji su nama pomagali zadužili su nas da se i mi odazovemo, iako smo u malom broju", rekao nam je Tanović, koji obavlja dužnost predsjednika Medžlisa IZ Gacko i OO SDA Gacko.

Svjestan da se jednim šleperom sijena i stočne hrane ne mogu zadovoljiti sve potrebe, naglašava kako je njihovo djelo učinjeno u ime Boga i da je siguran da će Bog zbog dobrih djela i iskrenih namjere olakšati iskušenja svima koji su pogođeni nesrećama.