|

Gašparovič: Slovačka je spremna za jačanje privredne saradnje s BiH

Gašparovič: Slovačka je spremna za jačanje privredne saradnje s BiH
0
F
FENA
28.11.2012. u 11:30
4
komentara
0

dijeljenja
Gašparovič: Slovačka je spremna za jačanje privredne saradnje s BiH Foto: Anadolija
U okviru zvanične posjete Bosni i Hercegovini, predsjednik Slovačke Republike Ivan Gašparovič danas je s delegacijom slovačkih privrednika i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem posjetio Privrednu komoru Republike Srpske u Banjoj Luci.
Gašparovič je podsjetio da je jučer imao razgovore sa članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu te da je izražena zainteresovanost za jačanje međusobnih ekonomskih odnosa BiH i Slovačke i očekuje razvijanje kako privredne, tako i naučne i drugih vidova saradnje.

Predsjednik Slovačke je u obraćanju privrednicima RS-a i Slovačke dodao da očekuje i da će današnji poslovni forum doprinijeti jačanju privredne saradnje i novim investicijama.

Naglasio je da je veoma bitna i regionalna saradnja između malih i srednjih privrednika te dobar privredni ambijent. Stoga je izrazio očekivanje da će naredna godina početi preduzetničkim aktivnostima između BiH i Slovačke.

"U Slovačkoj se poboljšava kvalitet poslovnog okruženja", kazao je Gašparovič i dodao da mnoga privredna preduzeća Slovačke su spremna za investicije posebno u oblasti energetike i hiroenergetike.

Slovački predsjednik je kazao i da je međusobna saradnja rješenje za izlazak iz krize s kojom se susrećemo.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je rekao da su se Slovačka i njen predsjednik Gašparovič više puta do dasad pokazali kao prijatelji svih u BiH te dali podršku našoj zemlji na putu ka EU.

Kada je u pitanju privredna saradnja, Radmanović je rekao da je ona bila i korisna i korektna, ali se mora reći i da je nedovoljna, što potvrđuje činjenica jer je samo jedan posto ukupne robne razmjene BiH ostvareno sa Slovačkom.

"Investicije iz Slovačke bile su također uspješne, ali nedovoljne, svega 0,2 posto, u odnosu na ukupne investicije BiH", precizirao je Radmanović i dodao da je sporazum o razvojnoj saradnji "zastao" u BiH, ali najavljuje da će to pitanje biti ubrzano.

Uvjeren je ipak da će današnji susreti privrednika dati i konkretne rezultate.

Predsjednik Privredne komore RS-a Borko Đurić je izrazio zadovoljstvo da će današnji razgovori privrednika unaprijediti privrednu saradnju RS-a i Slovačke, posebno što tokom devet mjeseci ove godine robna razmjena iznosi 80 miliona KM i očekuje da će to biti poboljšano.

Nakon uvodnih obraćanja predsjednika Slovačke Republike, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, predsjednika Privredne komore RS-a Borka Đurića, i šefa delegacije Republike Slovačke, Igora Junasa, predviđeni su bilateralni susreti privrednika Republike Srpske i Slovačke.

Gašparovič će danas u Banjoj Luci razgovarati s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Drugog dana boravka u BiH, predsjednik Republike Slovačke u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS-a u Banjoj Luci će svečano otvoriti izložbu rukopisa Safvet-bega Bašagića pod nazivom "Srce u rukama".

Izložba je poklon Ambasade Republike Slovačke u Bosni i Hercegovini, povodom Gašparevičeve zvanične posjete BiH.

Bašagićeva kolekcija islamskih rukopisa i starih knjiga koja je u posjedu bratislavske Univerzitetske biblioteke je dio UNESCO-ovog programa "Memory of the World Programme".
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...