Predsjednik Slovačke otvara izložbu rukopisa Safvet-bega Bašagića

F
FENA
28.11.2012. u 07:07
0
3
Predsjednik Slovačke otvara izložbu rukopisa Safvet-bega Bašagića
0
Predsjednik Slovačke otvara izložbu rukopisa Safvet-bega Bašagića Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
U okviru zvanične posjete Bosni i Hercegovini, predsjednik Slovačke Republike Ivan Gašparovič danas će u Banjoj Luci razgovarati s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.
Drugog dana boravka u BiH, Gašparović će s delegacijom slovačkih privrednika i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem posjetiti i Privrednu komoru RS-a u Banjoj Luci.

Nakon uvodnih obraćanja predsjednika Slovačke Republike, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, predsjednika Privredne komore RS, Borka Đurića, i šefa delegacije Republike Slovačke Igora Junasa, predviđeni su bilateralni susreti privrednika Republike Srpske i Slovačke.

Predviđeno je i da gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović bude "domaćin“ predsjedniku Gašparoviću tokom šetnje centrom tog grada.

Također, predsjednik Republike Slovačke u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS-a u Banjoj Luci će svečano otvoriti izložbu rukopisa Safvet- bega Bašagića pod nazivom "Srce u rukama".

Izložba je poklon Ambasade Republike Slovačke u Bosni i Hercegovini, povodom Gašparevićeve zvanične posjete BiH.

Bašagićeva kolekcija islamskih rukopisa i starih knjiga koja je u posjedu Bratislavske Univerzitetske biblioteke je dio UNESCO-vog programa "Memory of the World Programme“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: