{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Garaplija, Krstić i Cutileiro svjedoci odbrane na suđenju Karadžiću

F
15.1.2013. u 10:27
0
11
Garaplija, Krstić i Cutileiro svjedoci odbrane na suđenju Karadžiću
0
Garaplija, Krstić i Cutileiro svjedoci odbrane na suđenju Karadžiću
Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
Tokom ovog i narednog mjeseca na suđenju Radovanu Karadžiću kao svjedoci odbrane pojavit će se Radislav Krstić, Edin Garaplija i Jose Cutileiro, potvrdila je za Agenciju FENA Magdalena Spalinska, glasnogovornica Sekretarijata i sudskih vijeća ICTY-a.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Oni će se na suđenju pojaviti nakon što im je Tribunal izdao subpoene", precizirala je Spalinska.

U izjavi za Fenu ona je rekla da postoje još četiri neriješena zahtjeva odbrane Radovana Karadžića za izdavanje obavezujućeg naloga (subpoena) za svjedočenje Slavka Budimira, Tonyja Halla, Miloša Tomovića i Dragoša Milankovića.

Prema Pravilu 54. Pravilnika o postupku i dokazima Tribunala, Pretresno vijeće može izdati subpoenu ukoliko utvrdi, između ostalog, da su informacije koje se traže neophodne za vođenje suđenja. Subpoenu svjedok ne može ignorirati ili odbiti.

Međunarodni sud u Haagu (ICTY) odbio je zahtjev bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića, optuženog za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene u BiH, da Nasera Orića, nekadašnjeg komandanta Armije BiH (ABiH) u tom gradu, obaveže da razgovara s odbranom.

Optuženi Karadžić je 14. decembra prošle godine podnio izmijenjeni spisak svjedoka koje namjerava da pozove da svjedoče u njegovu odbranu. Na spisku je 390 svjedoka. Žalba koju je optuženi uložio na odluku da mu se dodijeli 300 sati za izvođenje dokaza odbrane je trenutno pred Žalbenim vijećem.

Suđenje Radovanu Karadžiću će biti nastavljeno danas. Očekuje se da će sljedeći svjedok biti Milosav Gagović koji će svjedočiti o događajima tokom rata u Sarajevu kao bivši oficir Jugoslavenske narodne armije. On će biti 52. svjedok kojeg je pozvala odbrana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: