Haški tribunal
266

Radovan Karadžić pozvao Milorada Dodika kao svjedoka

Klix.ba
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Bivši predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Radovan Karadžić u nastavku suđenja tokom aprila pozvat će 20 svjedoka, među kojima su i predsjednik RS-a Milorad Dodik i bivši specijalni izaslanik UN za Jugoslaviju Yasushi Akashi, saopštio je danas Haški tribunal.

Bivši predsjednik RS-a će sljedećeg mjeseca kao svjedoke odbrane pozvati i bivšeg vojnog komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa u sklopu Vojske RS Stanislava Galića, stručnjake za granatiranje i snajpersko djelovanje doktore Zoricu Subotić i Mileta Poparića, kao i stručnjaka za politička pitanja u BiH i bivšoj Jugoslaviji Kostu Čavoškog, prenosi Tanjug.

U listi svjedoka za april Karadžić je naveo i vrijeme koje procjenjuje da će mu trebati za ispitivanje svjedoka, a najviše vremena, osam sati, pretpostavlja da će mu biti potrebno za svjedočenje Galića, dok će Dodik, kako se procjenjuje, svjedočiti jedan sat.

Suđenje Karadžiću nastavljeno je danas, a u toku ove nedjelje optuženi je ranije najavio da će ispitati sedam novih svjedoka.

Od početka dokaznog postupka odbrane, sredinom oktobra prošle godine, saslušano je 105 od 600 najavljenih svjedoka.

Optužnica tereti Karadžića za genocid u Srebrenici, progone nesrpskog stanovništva sa velikih podučja BiH, teror nad civilima u Sarajevu snajperskim djelovanjem i granatiranjem i za uzimanje pripadnika UN za taoce.