Hag
0

Nastavak suđenja Karadžiću i Mladiću naredne sedmice

SRNA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
U Haškom tribunalu će naredne sedmice biti nastavljena suđenja bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

U postupku protiv generala Mladića, tužilaštvo sutra nastavlja izvođenje dokaza po optužbama koje se odnose na Sarajevo.

Očekuje se da naredni svjedok bude stručnjak za eksplozive Ekrem Suljević, koji će iznositi tehničke dokaze o nekoliko snajperskih incidenata i nekoliko slučajeva granatiranja, a zatim bivši direktor Državne bolnice u Sarajevu Bakir Nakaš, koji je liječio žrtve granatiranja i snajperskog djelovanja.

Tužilaštvo će zatim saslušati norveškog majora Torbjorna Overgarda, koji je od oktobra 1994. do maja 1995. godine bio vojni posmatrač UN.

Overgard je učestvovao u istrazi incidenta u kojem je jedna modifikovana aviobomba 7. aprila 1995. godine ispaljena na područje naselja Hrasnica, kada je poginula jedna žena, a troje ljudi ranjeno.

Posljednji na listi svjedoka optužbe za narednu sedmicu je Edin Suljić, jedan od istražilaca koji je učestvovao u istrazi prvog granatiranja pijace Markale, 5. februara 1995. godine.

Glavni pretres na suđenju Radovanu Karadžiću biće nastavljen u utorak, 12. februara, a na listi svjedoka optuženog, koji se sam brani pred sudom, su Mile Ujić, Vitomir Banduka, Savo Čeliković, Vito Žepinić, Tomislav Batinić, Tomislav Savkić i Zoran Durmić.