Pozitivne vijesti iz Londona
0

Ganić sa nenasilnim zatvorenicima, dobio telefonsku karticu

Piše: A. Karadža
Ejup Ganić
Ejup Ganić
Kako iz Londona za Sarajevo-x.com javlja Emina Ganić, njen otac Ejup večeras je premješten u drugo krilo zatvora u Londonu, gdje su smješteni optuženici za puno lakša krivična djela. Osim toga, Ganić je od upravnika zatvora koji je večeras lično došao po njega i odveo ga u novu ćeliju dobio i telefonsku karticu sa koje je pozvao svoje najbliže.

"Bez obzira na ovo, moramo biti oprezni i ne smijemo likovati nad ovakvim potezom. Njegovi uslovi boravka su poboljšani, ali on ne bi trebao uopšte biti u zatvoru", rekla je Emina za naš portal.

Ona je istakla da je ohrabrujuće da je pritisak javnosti, kako domaće tako i britanske, urodio plodom.

"Diplomatski intrumenti naše zemlje, za koje smo mislili da su slabi, su dali rezultate. Savjetnik člana Predsjedništva BiH Damir Arnaut danas je razgovarao sa direktorom za politička pitanja Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije koji ga je pitao zašto se na račun njegove zemlje upućuju tako žestoke kritike. Arnaut je istakao da još uvijek nismo dali političko mišljenje o ovome, već da se radi o činjenicama", rekla nam je u telefonskom razgovoru Emina Ganić.

Ona je istakla da je vrlo zanimljivo, ali i čudno da se ovakve stvari dešavaju preko noći, nakon što je Ganić boravio tri dana u potpunoj izolaciji.

Nakon velikog pritiska uglednih britanskih političara poput Paddyja Ashdowna, Margaret Tacher, Georgea Gallowayja, ali i uglednih ostrvskih medija, Gordon Brown, premijer Velike Britanije, najavio je izmjene zakona prema kojem se strani dužnosnici mogu uhapsiti u Velikoj Britaniji, čak i na osnovu optužnice koju je podnio pojedinac ili neka organizacija.

Gordon Brown je najavio izmjene zakona koje dopuštaju sucima u Velikoj Britaniji da razmatraju svaki nalog za hapšenje koji dobiju od bilo koje osobe.

Brown će ove zakonske izmjene predložiti pred parlamentarnim odborom u četvrtak, kada će biti i konsultacije s Vladom.

Čini se kako je slučaj Ganić pokrenuo vrlo bitno pitanje u britanskom zakonodavstvu koje je stvaralo niz problema stranim državljanima koji se stupili na britansko tlo. Podsjećamo da je bivša izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni u decembru prošle godine otkazala put u Veliku Britaniju zbog mogućnosti da je uhapse.