Mijenjanje zakona
0

Britanija zaustavlja zloupotrebe potjernica

Sarajevo-x.com
Gordon Brown (Foto: Reuters)
Gordon Brown (Foto: Reuters)
Premijer Velike Britanije Gordon Brown najavio je izmjene u zakonu prema kojem se strani dužnosnici mogu uhapsiti u Velikoj Britaniji čak i na osnovu optužnice koju je podnio pojedinac ili neka organizacija.

Ova najava uslijedila je nakon što je bivša izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni u decembru prošle godine otkazala put u Veliku Britaniju zbog mogućnosti da je uhapse, a i nakon što je u Londonu uhapšen bivši član Predsjedništva BiH, Ejup Ganić.

Gordon Brown je najavio izmjene zakona koje dopuštaju sucima u Velikoj Britaniji da razmatraju svaki nalog za hapšenje koji dobiju od bilo koje osobe.

Brown će ove zakonske izmjene predložiti pred parlamentarnim odborom u četvrtak, kada će biti i konsultacije s Vladom.

Prema planovima britanskim premijera po novom zakonu tužioci bi bili ti koji razmatraju nalog za hapšenje stranaca koji dolaze u Veliku Britaniju, a ne suci kao što je do sada bio slučaj, objavio je Daily Telegraph.

"Sada postoji značajna opasnost da odredbu našeg zakona iskorsite politički motivirane organizacije ili grupe“, istakao je Brown.

Naime suci u Velikoj Britaniji mogu izdati nalog za hapšenje osumnjičenih za ratne zločine širom svijeta i to bez savjetovanja sa javnim tužiteljima.

Velika Britanija imala je niz problema zbog potjernica. Naime, izraelski dužnosnici su ptotestvovali i izrazili javno razočarenje zbog toga što Velika Britanija dozvoljava doslovno pojedincima da po osnovu neke "svoje potjernice“ tvrde postojanje ratnog zločina i kršenje prava te osobu izvode pred britanski sud.

Tzipi Livni, koja je trenutno lider opozicije bila je prisiljena otkazati svoje putovanje u Veliku Britaniju krajem decembra prošle godine nakon što je propalestinska grupa osigurala potjernicu protiv nje za navode zločine počinjene tokom prošlogodišnje vojne operacije na Gazu.

Vlada Velike Britanije se odlučila na izmjenu ovih zakonskih odredbi nakon što je postala svjesna da se visoki strani dužnosnici boje putovati kroz Veliku Britaniju zbog straha da će biti optuženi za kršenje ljudskih prava, te privedeni.

Posljednji slučaj je onaj Ejupa Ganića, bivšeg člana Predsjedništva BiH. On je zadržan u Velikoj Britaniji zbog potjernice koju je za njime raspisala Srbija.

Sud u Velikoj Britaniji mu je jučer produžio pritvor do 9. marta.

Tužilaštvo Srbije raspisalo je prošle godine potjernice za 19 državljana BiH, među njima i Ganića, koje tereti za napad na konvoj tadašnje JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.