Pred sudijom pogrešan čovjek
0

Ejupu Ganiću sud produžio pritvor

Sarajevo-x.com
Ejup Ganić
Ejup Ganić
Osnovni sud u Westminsteru donio je odluku o produženju pritvora Ejupu Ganiću, ratnom članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Zahtjev da bude pušten uz kauciju od 200 hiljada funti, koje je obezbijedila Sanela Jenkins, i garancije da neće napustiti Veliku Britaniju, sudija Quentin Purdy nije uvažio.

Kako je u telefonskom razgovoru za BHT1 rekla njegova kćerka Emina, Ejup Ganić čak nije ni prisustvovao ročištu.

Pravni savjetnik Damir Arnaut ocijenio je ovo kao ogroman propust engleskog pravosuđa, budući da je razlog zbog kojeg se Ganić nije pojavio na Sudu taj što je umjesto njega, greškom doveden potpuno drugi čovjek.

Najavio je da će odmah, danas ili sutra, biti uložena žalba na ovu odluku suda, a bit će zatraženo i hitno pristupanje meritumu.

On je naglasio da je ovo danas bila samo odluka o kauciji, a ne o meritumu, odnosno o opravdanosti i validnosti zahtjeva Srbije.

Sada će se tražiti da se o tome što prije raspravlja, jer je prikupljen ogroman broj dokaza koji pokazuju da je Haško tužilaštvo odbacilo sve optužbe, te našlo da Ganić ne samo da nije odgovoran za slučaj iz Dobrovoljačke ulice, nego da i nema elemenata krivičnog djela.

Zato je, naglašava Arnaut, neophodno što prije pristupiti raspravi o meritumu.

Inače, Arnaut kaže da je ne samo razočaran već i šokiran radom britanskog pravosuđa.

"Na naš šok, zatvorski djelatnici su doveli potpuno drugu osobu. Moram reći, otkako sam došao ovdje da se nalazim u nekoj potpuno drugoj zemlji, a ne Velikoj Britaniji, koja jako puno govori o funkcionalnosti svog sistema i svojoj demokratiji", kazao je Arnaut.

Dodao je, također, da je već prošlo 48 sati da Ganić nema pristup ni svojoj porodici ni svojim advokatima ni ambasadorici BiH, koja traži da se vidi s njim.

"Britanske vlasti time jasno ignoriraju Bečku konvenciju o konzularnim odnosima. Gospodin Ganić je jednostavno u potpunoj izolaciji. On jednostavno ne zna šta se dešava. Od ponedjeljka kada je uhapšen on nema komunikaciju ni s kim izvan zatvora. Nevjerovatno je da se to dešava u Velikoj Britaniji", rekao je Feni Damir Arnaut, savjetnik za ustavnopravna pitanja člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Inače, Pravosudnim organima Velike Britanije tokom dana je upućen zahtjev Tužilašva BiH za njegovo izručenje, potvrdio je glasnogovornik ovog tužilaštva Boris Grubešić.

Uz zahtjev je proslijeđena i prateća dokumentacija, te dokazi o istrazi koja se u slučaju "Dobrovoljačka" vodi u državnom tužilaštvu, a u vezi s kojim pravosuđe Srbije, među ostalim, tereti i bivšeg člana Predsjedništva BiH.