Emina Ganić iz Londona
0

"Prekršena su osnovna prava mog oca"

Sarajevo-x.com
U javljanju za Federalnu televiziju iz Londona, kćerka Ejupa Ganića Emina istakla je da su prekršena osnovna ljudska prava njenog oca koji je jučer uhapšen na londonskom aerodromu.

"Mom ocu nije bio dozvoljen kontakt sa ambasadoricom BiH u Londonu što je osnovno pravo svakog uhapšenog, a da ne govorim da je vlasnik diplomatskog pasoša sa diplomatskom vizom", rekla je Ganićeva.

U londonskom sudu sutra će biti održano ročište u vezi sa puštanjem na slobodu uz kauciju od 200.000 funti. Ročište je zakazano za 14.00 sati po lokalnom vremenu.

Ganićeva kćerka Emina rekla je da je njena porodica skupila novac za kauciju uz nesebičnu podršku dijaspore, te da će nakon oslobađanja iz pritvora vrhunski tim pravnih stručnjaka raditi na Ganićevoj ekstradiciji.

Podsjećamo da je jučer londonska policija privela bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića na osnovu zahtjeva za izručenje iz Srbije.

Ministar pravde Srbije Snežana Malović izjavila je u petak da je sudskim organima Velike Britanije upućen zahtjev za ekstradiciju Ganića, protiv koga se u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije vodi istraga zbog umiješanosti u zločine počinjene na teritoriji BiH.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije raspisalo je početkom 2009. godine, po nalogu istražnog sudije, potjernice za 19 osoba iz BiH, među kojima su ratni članovi Predsjedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Članu ratnog Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, određen pritvor u Londonu do 29. marta. Prema posljednjim informacijama određena mu je kaucija od 200.000 britanskih funti. Po polaganju kaucije Ganić neće smjeti napustiti London.

Tužilaštvo BiH će, u najkraćem roku, uputiti pravosudnim organima Velike Britanije zahtjev za izručenje Ejupa Ganića i sve potrebne prateće dokumentacije o istrazi koja se vodi u Tužilaštvu BiH.