BiH
46

FUP još ne provodi istragu o Facebook grupi sa golišavim djevojčicama

Piše: N. J.
Federalna uprava policije trenutno ne sprovodi bilo kakvu istragu u vezi sa Facebook grupom na kojoj se, između ostalih, nalaze i fotografije maloljetnica iz Gruda, Gradačca, Banje Luke, Mostara, Kreševa, Sarajeva...

Glasnogovornica FUP-a Elma Kadić za Klix.ba je izjavila kako oni još uvijek nisu dobili nikakvu prijavu u vezi sa ovom stranicom, zbog čega ne provode nikakvu istragu o Facebook grupi pod nazivom "Najveće drolje osnovnih i srednjih škola".

Također, ne namjeravaju postupati po službenoj dužnosti u ovom slučaju.

Iz policije međutim podsjećaju da djevojčice i djevojke koje objavljuju slične sadržaje na Facebooku trebaju imati na umu da objavljivanjem tih fotografija pristaju na to da to više nisu njihove privatne fotografije i da ih može preuzeti bilo ko, jer je to jedno od pravila korištenja društvene mreže Facebook.

Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije, kazao je u izjavi za NAP kako FUP još uvijek ništa ne zna kada je riječ o slučaju Facebook grupe „Najveće Drolje Osnovnih i Srednjih Škola“. No, FUP, kaže on, svakako ima osposobljenje stručnjake za takozvani cyber kriminal sa kojim se mogu uspješno nositi. Sličnih slučajeva, kaže on, bilo je i ranije.

Osim djevojčica iz BiH, na ovoj Facebook grupi nalaze se i golišave djevojčice iz Srbije i Hrvatske. U svega nekoliko dana grupu je lajkalo više od 50.000 korisnika Facebooka, a o slučaju su izvijestili mediji u BiH i regiji.

Beogradski list Kurir prijavio je ovu stranicu Sektoru za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije, budući da su administratori grupe, naveli su mediji, sudeći prema ekavici, najvjerovatnije iz Srbije.