BiH
65

Uznemirujuća pojava: Stranice sa golišavim maloljetnicama niču kao gljive poslije kiše!

Piše: N. J.
Nakon što se prije nekoliko dana na Facebooku pojavila grupa pod nazivom "Najveće drolje osnovnih i srednjih škola", koja je privukla veliku pažnju u regiji, kao i veliki broj lajkova, sada su na ovoj društvenoj mreži formirane još najmanje tri takve grupe sa istim nazivom.

Administratori prve grupe najavili su formiranje još jedne stranice sa istim sadržajem, te se ne može pouzdano govoriti o tome stoje li oni i iza novih stranica sa ovim nazivom, ili su se u cijelu priču uključili i drugi korisnici ove društvene mreže sa željom da na brz način prikupe lajkove.

Stranica koja je otvorena prije nekoliko dana već ima više od 55.000 lajkova, dok preostale broje više od 8.000, odnosno blizu 1.000 lajkova.

Osim razgolićenih djevojčica iz BiH, na ovim su grupama nalaze i golišave djevojčice iz Srbije i Hrvatske, a o svemu su izvijestili mediji u BiH i regiji.

Međutim, glasnogovornica Federalne uprave policije Elma Kadić za Klix.ba je još jutros izjavila kako oni još uvijek nisu dobili nikakvu prijavu u vezi sa ovom stranicom, zbog čega ne provode nikakvu istragu o Facebook grupi pod nazivom "Najveće drolje osnovnih i srednjih škola".

Također, FUP ne namjerava postupati po službenoj dužnosti u ovom slučaju. Spominje se da su administratori prve grupe najverovatnije iz Srbije, te je beogradski list Kurir tamošnjem MUP-u prijavio ovu stranicu.

Komentarišući ovu pojavu, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu dr. Hidajet Repovac ističe kako se radi o poremećenom sistemu vrijednosti u kojem je konzumerizam postao dominantna kategorija u životu ljudi širom svijeta.

"Sve se može prodati i kupiti, pa i povjerenje i ljubav. Facebook predstavlja jedno široko polje te konzumerske psihologije modernog čovjeka. Na Facebooku se prodaje privatni život, koji je postao roba", zaključuje Repovac u razgovoru za Al Jazeeru Balkans.

Profesor sa Filozofskog fakulteta u Beogradu dr. Žarko Korać u razgovoru za Al Jazeeru Balkans upozorava na sve manji broj tabua, te nedostatak istraživanja među mnogobrojnim ljudima koji su se priključili ovoj i ovakvim grupama.

"Trebalo bi napraviti istraživanje među ljudima koji to lajkuju, i pitati ih, šta je to zapravo što vi lajkujete? Šta hoćete da kažete i koju poruku šaljete tim lajkovanjem?", pita Korać.

Pomoćnik Ministarstva sigurnosti BiH Samir Rizvo za novinsku agenciju Patria je kazao da se ovdje radi o cyber kriminalu, naglasivši da je osoba koja je skupljala ove fotografije počinila krivično djelo. Prema njegovim riječima, policija bi trebala provesti istragu o ovom slučaju.