{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fule i Rehn traže hitno donošenje zakona o popisu

S
12.5.2010. u 09:11
0
33
Fule i Rehn traže hitno donošenje zakona o popisu
0
Fule i Rehn traže hitno donošenje zakona o popisu
Olli Rehn (Foto: Reuters)
Komesar EU za proširenje Stefan Fule i komesar EU sa ekonomska i monetarna pitanja Olli Rehn traže hitno donošenje zakona o popisu stanovništva u BiH 2011. godine, ističući da bez popisa neće biti moguće vođenje procesa pristupanja BiH EU.
U pismu predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Nikoli Špiriću Fule i Rehn ponovili su stav Brisela da u zakon o popisu stanovništva BiH ne može biti uključeno pitanje dijaspore, jer će u tom slučaju doći do duplog prebrojavanja, pošto su građani BiH koji žive u evropskim zemljama dio njihove statistike.

"Zvaničnici BiH mogu pokušati nekim drugim statističkim tehnikama i za vlastite potrebe da prebroje građane BiH koji su živjeli u BiH, i putem ambasada BiH. Ali, to treba jasno odvojiti od zakona o cenzusu", naveli su Fule i Rehn, ističući da fondovi EU neće biti dostupni za te aktivnosti.

Fule i Rehn ponovili su i ranije instrukcije EU da pitanja entičke i vjerske pripadnosti te jezika mogu biti uključena u popis a da je odgovaranje na njih isključivo na dobrovoljnoj bazi, prenosi sarajevsko "Oslobođenje".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: