{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Bez popisa stanovništva nema Evrope"

S
13.5.2010. u 08:06
0
61
"Bez popisa stanovništva nema Evrope"
0
"Bez popisa stanovništva nema Evrope"
Nikola Špirić (Foto: Arhiv)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izjavio je da je popis stanovništva u BiH 2011. godine nasušna potreba i da ga treba sprovesti u skladu sa međunarodnim standardima koje podrazumijeva evropska statistika.
Špirić je za "Večernje novosti" rekao da ga veoma iznenađuju i čude nastojanja političara iz Federacije BiH, koji bespotrebno opstruišu popis stanovništva.

"Apelujem da parlament BiH što prije usvoji zakon o popisu stanovništva u BiH 2011. godine. Žalim što to nije ranije učinjeno", poručio je Špirić.

Komesar Evropske unije za proširenje Stefan Füle i komesar EU za ekonomska i monetarna pitanja Olli Rehn zatražili su u pismu Špiriću hitno donošenje zakona o popisu stanovništva u BiH, ističući da bez popisa neće biti moguće vođenje procesa pristupanja BiH EU.

Iz Brisela su ranije upućene instrukcije da odredbe o entičkoj, verskoj i jezičkoj pripadnosti mogu biti uključena u popis, a da je odgovaranje na njih isključivo na dobrovoljnoj bazi.

Pismo Fülea i Rehna, kaže Špirić, vidi kao poruku prijatelja koji su zabrinuti da bi BiH mogla da ostane jedina evropska zemlja bez popisa 2011. godine.

"To bi moglo imati ozbiljne reperkusije po njen razvoj i evropsku budućnost", upozorio je Špirić i dodao da razumije namjeru Republike Srpske da sprovede sopstveni popis stanovništva.

"Taj popis će biti krnji sa stanovišta međunarodnog kredibiliteta, ali će omogućiti Vladi RS da sprovodi razvojne planove i strategije u skladu sa Ustavom RS", istakao je Špirić.

Vijeće ministara BiH usvojilo je u avgustu prošle godine Zakon o popisu stanovništva u BiH 2011. godine, ali on još nije usvojen u parlamentu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: