{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Treba doći do dogovora o popisu stanovništva u BiH"

S
11.5.2010. u 13:09
0
14
"Treba doći do dogovora o popisu stanovništva u BiH"
0
"Treba doći do dogovora o popisu stanovništva u BiH"
Foto: Arhiv
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je danas da na političkom planu može i treba doći do dogovora o popisu stanovništva u BiH jer je to jedan od zahtjeva EU.
"Ukoliko BiH nije u stanju da popiše svoje stanovništvo to bi bila dodatna mrlja, uz postojeću o neprovođenju odluke Suda u Strasbourgu u predmetu Sejdić, Finci", rekao je Inzko u intervjuu Radiju Republike Srpske.

Odgovarajući na pitanje o viznoj liberalizaciji visoki predstavnik je rekao da su pred BiH postavljeni isti uslovi kakve imaju sve zemlje i da je od 174 uslova za BiH u fazi ispunjavanja još izdavanje biometrijskih pasoša.

On je podsjetio da je u toku inspekcija izdavanja biometrijskih pasoša i potvrdio da bi u slučaju pozitivnog nalaza 2. juna na konferenciji u Sarajevu moglo biti objavljeno kada će doći do vizne liberalizacije.

Inzko je naglasio da je za ispunjavanje svih postavljenih uslova EU potrebna "politička volja i dobre ekipe".

Na pitanje o popisu imovine on je rekao da je tim OHR-a samo popisao stanje iz gruntovnica, da nije izmišljao nove kategorije i da je rađeno onako kako je to definisalo Vijeće ministara BiH.

Visoki predstavnik je ponovio da je da će do tranformacije OHR-a u Kancelariju specijalnog predstavnika EU doći onda kada se ispune ranije postavljeni uslovi i ciljevi i ocijenio da je "dosta urađeno" na ispunjavanju tih uslova.

"Ja bih volio da to bude što prije, ali mi u tome moraju pomoći i domaći političari", poručio je Inzko.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: