Brisel
0

Fule: Dogovor u BiH je uslov za dobijanje sredstava IPA

SRNA
Stefan Fule
Stefan Fule
Komesar EU za proširenje Stefan Fule obavijestio je danas pismom predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikolu Špirića da će sredstva iz programa za pretpristupnu pomoć za BiH biti preusmjerena u program za zapadni Balkan, ukoliko u narednim danima u BiH ne bude dogovora o ovom pitanju, saopšteno je Srni u Briselu.

"Komesar će morati da djeluje kako bi osigurao da 96 miliona evra iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) može biti dodijeljeno do kraja godine i iskorišteno u regionu zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju Fuleove pres službe.

U tekstu se podsjeća da je Evropska komisija uvijek naglašavala da usvajanje programa pretpristupne pomoći može da se obavi tek poslije dogovora među svim učesnicima određenih projekata. 

U saopštenju se naglašava da je komesaru Fuleu "potreban formalan dogovor o čitavom paketu od 96 miliona evra ili o manjim paketima projekata".

"Ukoliko se vlasti u BiH dogovore o umanjenom paketu za Nacionalni program, razlika će biti preusmjerena u program za zapadni Balkan", precizira se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da Evropska komisija očekuje garancije da Finansijski sporazum između Komisije i BiH može biti ratifikovan i potpisan, te da projekti mogu da budu realizovani.

"Uprkos značajnim naporima koji su uloženi u prethodnim mjesecima, dogovor među svim učesnicima i dalje ne postoji, što može da dovede u pitanje potpisivanje ovog finansijskog sporazuma sa Evropskom komisijom i realizaciju samih projekata", navodi se u tekstu.
U saopštenju se dodaje da Fule "izražava žaljenje zbog toga što je BiH jedina država u regionu koja nije mogla da dovrši nacionalni program IPA, što bi bilo ekstremno važno za pružanje pomoći ovoj zemlji na njenom putu evropskih integracija".

"Komesar je spreman da podrži vlasti u BiH u razvoju efikasnijeg mehanizma za koordinaciju u vezi sa IPA i ostalim pitanjima vezanim za EU u budućnosti, ali u okvirima jedinstvenog mehanizma za koordinaciju", zaključuje se u saopštenju.