Lagumdžija i Dodik se dogovorili
0

Proces u vezi s IPA sredstvima se finalizira

FENA
Proces u vezi sa sredstvima iz IPA programa se finalizirana, a na Vijeću ministara BiH je da službeno komunicira sa Briselom, izjavila je danas Feni glasnogovornica Delegacije Evropske unije u BiH i EUSR-a Zora Stanić.

Ona je bila zamoljena za komentar situacije sa IPA fondovima nakon što su bh. mediji izvjestili da su predsjednici Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik jučer na razgovorima u Laktašima postigli dogovor o zajedničkom nastupu prema Briselu kada su u pitanju sredstva iz fondova Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA).

Prema ovim izvještajima, Lagumdžija i Dodik su usaglasili projekte za cijeli paket od 96 miliona eura i da je sada na potezu Brisel.

  • Nemamo ništa više da dodamo na ono sto je već rečeno iz Evropske komisije. Evropska komisija je uvijek govorila da je neophodno da se postigne dogovor među svim sudionicima. Odluka komesara za proširenje Štefana Fuelea će biti pravovremeno saopćena, kazala je Stanić.

Naime, kako je ranije javljano iz Brisela, u sjedištu EU očekuju da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić odgovori na zahtjev iz pisma komesara EU za proširenje Fuelea da li je u BiH postignuta saglasnost oko projekata koji bi se finansirali iz IPA fondova.

Fuele je u tom pismu Špiriću dao rok od "nekoliko dana", ali iz Brisela poručuju da je u stvari potrebno naći rješenje što je prije moguće. Ako dogovora ne bude, BiH prijeti opasnost da ostane bez sredstava iz IPA fondova, odnosno da ona budu preusmjerena drugdje u regionu.