Politička blokada i zastoj reformi
0

Fule: BiH ugrožava Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

SRNA
Stefan Fule
Stefan Fule
Članice EU mogle bi u decembru da aktiviraju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa BiH, ali bi on mogao da bude automatski blokiran zbog političke blokade i neprovođenja reformi u toj zemlji, izjavio je komesar EU za proširenje Stefan Fule.

Fule je u današnjem govoru u Evropskom parlamentu, na sastanku pod nazivom "Prijatelji BiH", naglasio da je neophodno formirati vlast na nivou BiH, provesti reformu Ustava i usvojiti zakon o popisu stanovništva na nivou BiH.

"Države članice mogle bi u decembru da donesu odluku o aktiviranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što bi bilo veoma poželjno. Međutim, ako ne bude napretka u pomenutim oblastima, BiH će se momentalno naći u situaciji da krši SSP. Molim vas, pažljivo ratmislite o ovome", rekao je Fule.

On je u govoru konstatovao da "nije jasno da li će BiH biti u stanju da formira vlast na nivou države do kraja godine, niti da li će odlučiti da provede evropske reforme". 

"Postoji mogućnost da se desi oboje. Molim vas, iskoristite je", apelovao je Fule. Osvrćući se na Paket proširenja, koji je Evropska komisija nedavno usvojila, Fule je istakao da su glavne poruke koje on sadrži da je politika proširenja EU vjerodostojna i da ima moć preobražaja.

"Međutim, u Paketu se nalazi još jedna poruka, a to je da tamo gdje nedostaje vjerodostojnosti, jer se uslovi nisu ispoštovali, treba zahvaliti nedostatku političke volje", naveo je Fule i dodao da je rezultat toga da nema napredovanja, nema izgleda za napredovanje i nema prave političke ni ekonomske reforme.

On je najavio da će 14. i 15. novembra biti održani koordinacioni sastanci o Instrumentu pretpristupne pomoći (IPA) za 2012. godinu, kako bi se preduprijedili problemi iz ove godine, kada je BiH "skoro izgubila 100 miliona eura".
"Odmah potom, bit će održan sastanak o realizaciji programa IPA za 2012. - 2013. godinu", rekao je Fule. Prema njegovim riječima, EU može samo da pomogne BiH kako bi ona pomogla samoj sebi. On je dodao da se u BiH mora postići konsenzus o značaju evropskih integracija.

Fule je precizirao da se taj konsenzus odnosi na međusobnu saradnju, prevazilaženje entitetske i stranačke politike i poboljšanje života građana, kako bi se, kako je rekao njima i njihovoj djeci osigurala bolja budućnost.