{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fuele postavio uslov za 96 miliona iz IPA programa

F
22.9.2011. u 11:12
0
16
Fuele postavio uslov za 96 miliona iz IPA programa
0
Fuele postavio uslov za 96 miliona iz IPA programa
Stefan Fuele
Komesar EU za proširenje Stefan Fuele poslao je danas pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću kojim ga obavještava da će sredstva iz IPA programa za BiH (96 miliona eura) prebaciti u Višekorisnički program za region zapadnog Balkana, ukoliko se obavijest o postignutom dogovoru o programu za BiH ne dostavi Evropskoj komisiji u narednih nekoliko dana.
Kako je saopćeno iz Fueleovog ureda, on će morati djelovati kako bi osigurao da 96 miliona eura iz IPA programa bude rezervirano prije kraja godine i uloženo u region zapadnog Balkana.

Komisija je uvijek isticala da može nastaviti s usvajanjem Programa pretpristupne pomoći nakon što dobije potvrdu da su svi projekti usaglašeni sa svim ključnim akterima te uvjeravanja da Finansijski ugovor između Komisije i BiH nakon toga može biti ratificiran i potpisan, a prateći projekti odgovarajuće provedeni.

Uprkos značajnim naporima uloženim tokom proteklih mjeseci, dogovor svih ključnih aktera još ne postoji, što bi moglo dovesti u pitanje potpisivanje Finansijskog ugovora s Evropskom komisijom i implementaciju projekata.

"Ukoliko se bh. vlasti usaglase oko reduciranog paketa Programa za BiH, razlika sredstava će biti prebačena u Višekorisnički program. Potrebno je da komesar dobije zvanični sporazum, bilo o ukupnom paketu (96 miliona eura), ili o smanjenom paketu projekata. U ovoj kasnoj fazi, finalni paket ne može uključivati bilo kakve nove projekte i sredstva ne mogu biti prebacivana iz jednog projekta u drugi", ističe se u saopćenju.

Komesar Fuele žali što je BiH jedina država u regionu koja nije sposobna da finalizira nacionalni IPA program, koji bi bio od izuzetne važnosti u pružanju pomoći BiH na putu evropskih integracija, te je i dalje spremna da podrži bh. vlasti u razvijanju budućeg efikasnijeg mehanizma koordinacije u vezi sa IPA-om i drugim EU pitanjima, ali u okviru jednog jedinstvenog koordinacionog mehanizma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: