Sastanak u Briselu
36

Fule: BiH očekuje dug i težak put do članstva u EU

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Evropski komesar za proširenje Stefan Fuele sastao se danas sa političkim liderima iz Bosne i Hercegovine. U okviru sastanka na visokom nivou razgovarano je o napretku Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropsku uniju.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjednik Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, te lideri sedam stranaka pozvani su u Bruxelles od evropskog komesara kako bi se razgovaralo o koracima koje vlasti u BiH moraju napraviti kako bi zemlja ubrzala put ka članstvu u EU.

Fuele je iznio očekivanja Evropske unije od Bosne i Hercegovine kada je u pitanju kandidatura za članstvo u EU. On je od bosanskohercegovačkih lidera zatražio da uspostave koordinacione mehanizme kako bi Bosna i Hercegovina djelovala učinkovito kada je u pitanju dalje ispunjavanje uvjeta za članstvo u EU-u.

"Put do članstva u EU je jedan dug i težak put. Predstavnici države i vlasti, te lideri političkih partija moraju iskazati spremnost na tom putu. Potrebna je zajednička vizija svih političkih predstavnika u zemlji i ovaj proces mora biti proces koji uključuje sve glavne političke snage", rekao je Fuele.

Komesar EU-a za proširenje izrazio je zadovoljstvo što su se politički lideri najvećih sedam partija iz BiH odlučili uključiti u dijalog o procesu pridruživanja između BiH i EU-u.

Istaknuvši da je prisustvo političkih lidera BiH važno zbog težnje građana BiH za ulazak u EU koja je postala još jača sa napretkom koji su na tom putu ostvarile ostale balkanske zemlje, Fuele je kazao da je iz EU u više navrata naglašeno da Bosna i Hercegovina ima jasnu evropsku perspektivu.

"Dopustite mi da napravim tri primjedbe o procesu pristupanja. Prvo, put u EU je dug i zahtjevan, zahtjevan u političkom, ekonomskom i socijalnom smislu. To zahtijeva spremnost i odlučnost političkih lidera i šefova vlada jedne zemlje. To zahtijeva zajedničku viziju između političkih predstavnika unutar zemlje i stoga se taj put mora temeljiti na inkluzivnom procesu, koji uključuje sve glavne političke snage. Drugo, mnoge promjene će biti potrebne u pravnom, ekonomskom i društvenom sistemu BiH kako bi to bilo u skladu sa zahtjevima EU-a. Treće, potrebno je dobro razraditi mehanizme što će odrediti brzinu kretanja vaše zemlje prema EU-u", poručio je Fuele.

Evropski komesar za proširenje je potom istakao da je današnjim sastankom napravljen prvi korak u procesu prema utvrđivanju najboljih političkih i tehničkih sredstva za postizanje cilja pridruživanja EU-u, s posebnim naglaskom na ono što se očekuje od Bosne i Hercegovine pri podnošenju vjerodostojnog zahtjeva za članstvo.

"Sve zemlje koje su željele ući u EU, morale skupiti sve svoje političke, pravne i administrativne kapacitete na svim razinama kako bi prevladale izazove približavanja direktivama Evropske unije, propisima, odlukama i sudskim presudama", kazao je evropski komesar za proširenje.