{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brisel: Fule uručio Mapu puta političkim liderima BiH

F
27.6.2012. u 21:09
5
58
Brisel: Fule uručio Mapu puta političkim liderima BiH
5
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i predsjedavajući Predsjedništva BiH danas su sa liderima najjačih političkih partija prisustvovali otvaranju dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja EU, koji je na poziv Stefana Fulea, komesara za proširenje i evropsku susjedsku politiku, održan u Briselu.
U uvodnom obraćanju, Fule je istaknuo da BiH ima jasnu evropsku perspektivu i da pozdravlja nedavno usvajanje Zakona o državnoj pomoći i Zakona o popisu stanovništva, što predstavlja pravi put u napredovanju BiH u procesu evropskih integracija.

On je, također, naglasio da je u narednom periodu neophodno osigurati njihovu potpunu realizaciju. Evropska komisija se nada da će u najkraćem mogućem roku, Bosna i Hercegovina biti u mogućnosti da ispuni uvjete za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i preostale uvjete za podnošenje vjerodostojnog zahtjeva za članstvo u EU.

Komesar Fule je predstavnicima bh. izvršne vlasti i vodećih političkih partija uručio Mapu puta koja bi mogla omogućiti da sa njenim provođenjem, BiH podnese vjerodostojan zahtjev za članstvo u EU prije isteka ove godine.

S tim u vezi, za zahtjev za članstvo u EU potrebno je do 31. augusta 2012. godine uputiti prijedlog Parlamentarnoj skupštini BiH za izmjenu Ustava BiH kako bi bio usklađen sa sudskom odlukom u predmetu Sejdić -Finci. Naglašeno je da je ovo najvažniji element koji nedostaje kako bi bila donesena odluka o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Do polovine septembra trebalo bi da bude održan tehnički sastanak EK u BiH na visokom nivou i srednjoročni pregled provođenja Mape puta, što bi rezultiralo drugim sastankom dijaloga na visokom nivou o procesu pridruživanja.

Nakon lokalnih izbora, koji će biti održani 7. oktobra, predviđeno je da se usvajanje Godišnjeg izvještaja o napretku BiH, koji priprema Evropska komisija, obavi 10. oktobra, a do kraja tog mjeseca da se pripremi odgovor BiH na dvije liste sektorskih pitanja koje su prisutnima uručena na današnjem sastanku, a u vezi sa definisanjem efikasnog mehanizma koordinacije o pitanjima EU.

Predviđeno je da do 30. novembra bude izvršena izmjena Ustava tako da bude usklađen sa sudskom odlukom u predmetu Sejdić-Finci.

Nakon drugog sastanka dijaloga na visokom nivou o procesu pridruživanje koji je planiran u novembru ove godine, pod uvjetom da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupi na snagu, BiH bi mogla do 30. novembra podnijeti vjerodostojan zahtjev za članstvo u EU, saopćeno je iz Ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Sastanku u Briselu su prisustvovali i Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a BiH, Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, Fahrudin Radončić, predsjednik SBBBiH, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, Božo Ljubić, predsjednik HDZ-a 1990, Sulejman Tihić, predsjednik SDA i Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, a pored Stefana Fulea, ispred Evropske unije sastanku su prisustvovali i Pjer Mirel, Stefano Sanino, Paola Pampaloni te drugi visoki zvaničnici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: