vijesti
2

U Brisel idu Izetbegović, Bevanda i lideri šest stranaka

Anadolija
Najviši bosanskohercegovački dužnosnici i lideri šest političkih partija sastat će se u srijedu u Briselu sa komesarom Evropske unije (EU) za proširenje Stefanom Fuleom i drugim zvaničnicima EU, saznaje agencija Anadolija.

Sastanak je formalno nazvan „Dijalog na visokom nivou o procesu pristupanja BiH u EU“, ali je izvjesno da će osim zadataka koje BiH mora ispuniti na putu ka EU, biti govora i o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji nakon raspada vladajuće koalicije i formiranja novog političkog saveza.

Anadolija saznaje da u Brisel idu predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda, predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik SDA Sulejman Tihić, predsjednik HDZ-a Dragan Čović, predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić i lider SDS-a Mladen Bosić.

Najavljeno je kako će uvodne govore održati Fule i Izetbegović, nakon čega će biti održane sesije o pripremama BiH za status EU kandidata. S posebnom pažnjom se očekuje dijalog predstavnika Evropske unije sa političkim liderima iz BiH.