BiH
0

FŠCZ uspješno otklanjanja posljedice prirodne nesreće

FENA
Federalni štab civilne zaštite (FŠCZ) spremno je reagirao na nove snježne padavine tako da su, u međuvremenu, raščišćeni putni pravci ostali prohodni, uključujući i magistralni put M-17, dionicu Sarajevo-Mostar.

Federalni dopremijer i komandant FŠCZ-a Jerko Ivanković-Lijanović istaknuo je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da se sve planirane aktivnosti na saniranju posljedica prirodne nepogode realiziraju utvrđenom dinamikom.

Po njegovim riječima, danas je upućen novi zahtjev OSBiH za dopremu 150 paketa hrane i lijekova općinama Glamoč, Grahovo i Drvar na području Kantona-10, gdje je usljed nevremena i novih padavina situacija nešto teža nego u drugim područjima.

FŠCZ-a analizira cjelokupno stanje na terenu radi što efikasnijeg odgovora na nove izazove i segmentu zaštiite i spašavanja stanovništva i materijalnih dobara, te planira već u ponedjeljak uputiti novu naredbu u vezi s postupcima i mjerema neophodnim za sprječavanje poplava odnosno preventivno djelovanje kako bi se što spremnije dočekao period u kojem će doći do otapanja snijega.

U toku su i aktivnosti u vezi s omogućavanjem kamionima, koji su zbog zabrane kretanja ostali parkirani na određenim lokalitetima, da u pratnji policije nastave transport.

Sjednici FŠCZ-a prisustvovao je direktor Republičke uprave civilne zaštite iz RS-a Milimir Doder, koji je naglasio da su regionalni i magistralni putevi u ovom bh. entitetu prohodni, te da je ukupno stanje na terenu mnogo bolje u odnosu na početak snježnog nevremena.

Kazao je da su svi kojima je bila potrebna medicinska pomoć evakuirani, te da je posebno teško bilo na području općine Nevesinje gdje je došlo do prekida u napajanju električnom energijom i dotoka vode, a što je u međuvremenu normalizirano.

Doder navodi kako su u međuvremenu raščišćeni putni pravci prema Kalinoviku i onaj preko prijevoja Čemerno, te istovremeno, uputio apel građanima da se bez velike nužde ne upućuju na ta područja, budući na visoke smetove i mogućnost pojave lavina.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Alija Tihić potcrtao je izuzetno dobru koordinaciju ukupnih aktivnosti na otklanjanju posljedica prirodne nesreće, posebno apostrofirajući ulogu FŠCZ-a i Vlade Federacije BiH, koja je u ovoj teškoj situaciji iskazala maksimalno razumjevanje za potrebe CZ-a, servisirajući sve finansijske zahtjeve u segmentu zaštite i spašavanja.

Naveo je da je uspješno udovoljeno svim zahtjevima upućenim s terena, bilo da se radilo o evakuaciji bolesnih, dopremi hrane lijekova ili energenata.

Tihić je izrazio zadovoljstvo saradnjom ostvarenom između entitetskih službi CZ-a, te istaknuo spremnost da maksimalno podrži napore na planu ostvarivanja saradnje na regionalnom nivou, uključujući i angažman Vijeća ministara BiH na planu predupređenja opasnosti od poplava.

O stanju putnog, željezničkog i zračnog saobraćaja govorila je koordinatorica Federalnog ministarstva prometa i komunikacija Silvana Marić, ocjenivši da je situacija u tom pogledu puno bolja u odnosu na prethodne dane, te da se takvo stanje održava uz maksimalnu upotrebu cjelokupne mehanizacije koja je na raspolaganju.

Naglasila je da FŠCZ izuzetno dobro koordinira ukupne aktivnosti, te pozvala građane na razumjevanje kada su u pitanju zabrane kretanja na određenim pravcima, podsjećajući da je opći društveni interes iznad pojedinačnog, te da prioritet i nadalje predstavljaju doprema hrane, lijekova, energenata, te sirovina i omogućavanje privrednih aktivnosti.

Prema prezentiranim podacima, angažman na određenim putnim dionicma, poput dionice Sarajevo-Mostar, Vogošća-Jošanica-Stupska petlja-Ilidža (brza cesta) - Blažuj - Hadžići, rezultirao je mnogo boljom prohodnošću za saobraćaj.

S obzirom na nove padavine i jak vjetar situacija na području Kantona -10 je i dalje teška, ali je dionica Livno-Šuica raščišćena, a u završnici je i deblokada Tomislavgrada.

Željeznički saobraćaj je u funkciji, a do kraćeg zastoja je došlo u petak uvečer nakon iskakanja sa šina jednog teretnog voza na lokalitetu Bradine.

Što se tiče zračnog saobraćaja Međunarodni aerodrom Sarajevo je otvoren za promet, te nijedan let nije odgođen iz tehničkih razloga, osim ako to nije bilo uvjetovano komercijalnim interesima.

FŠCZ nastavlja zasjedanje i praćenje ukupne situacije i reagirat će, kao i dosad, određenim mjerama i naredbama, a sve radi što efikasnijeg odgovora na stanje prirodne nesreće koje je na snazi u FBiH.