Još nema elementarne nepogode
0

FOTO / Snijeg ne staje, neki zaseoci odsječeni od ostatka države

Piše: E. G.
Vremenske neprilike u Sarajevu (Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Snježne padavine su u protekla 24 sata zamele cijelu BiH, a neki zaseoci su ostali potpuno odsječeni od ostatka države.

Milimir Doder, direktor Republičke uprave civilne zaštite RS kaže da su zaseoci u nekim općinama u tom entitetu potpuno odsječeni i da se ne može doći do njih, ali da imaju komunikaciju sa stanovništvom.

"Radi se o nekoliko zaselaka u kojima je po nekoliko kuća i smetovi su toliki da im se ne može pristupiti, putevi su potpuno zameteni. Takav slučaj je sa mjesnom zajednicom Bare u Srebrenici, u tom gradu danas je skraćena nastava. Ista situacija je i u Istočnom Kupresu gdje je novi snijeg potpuno onemogućio kretanje stanovništva. Meteorolozi najavljuju da će doći do novih padavina, ukoliko one budu obilne, onda ćemo zaista imati problema. U zavisnosti od situacije možda ćemo morati tražiti od Ministarstva prosvjete da se privremeno prekine nastava", rekao je Doder za Sarajevo-x.com.

Otežan saobraćaj

Direktor CZ RS-a kaže kako su se pobrinuli da se osiguraju i dovoljne količine lijekova i hrane, što bi, ukoliko bude potrebe, stanovništvu bilo dostavljeno helikopterima.

Na putnom pravcu Istočno Sarajevo - Trnovo, u mjestu Krupac jutros se aktivirala lavina, koja je zatrpala jedno motorno vozilo, ali je vozač prošao bez povreda.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je izdalo rješenje kojim se proglašavaju zimski uvjeti vožnje, a zabranjuje se i kretanje na svim prevojima za autobuse, teretna vozila, kao i teretna vozila sa prikolicom i šleperom.

Kako nam je rečeno u Federalnoj upravi civilne zaštite, u općini Kladanj je još uvijek na snazi odluka o proglašenju stanja prirodne nepogode od snježnih padavina, a tokom noći je napadalo minimalno 15 dodatnih centimetara snijega.

Na području cijele Federacije BiH saobraćaj se odvija otežano zbog obilnih padavina, ali za sada još uvijek nijedna od općina neće proglasiti vanredno stanje. Zbog snježnih padavina jučer je u općini Foča - Ustikolina uspješno evakuisana porodica Đozo iz sela Jamići. Oni su prevezeni u Dom zdravlja općine Foča - Ustikolina gdje im je ukazana medicinska pomoć.

"Mi uvijek pratimo situaciju na terenu i Civilna zaštita Federacije BiH se angažuje na zahtjev lokalnih vlasti. kada oni proglase elementarnu nepogodu i kažu da ne mogu sami riješiti problem svojim resursima, onda mi priskačemo u pomoć. Sve dok to nije na snazi, mi ne intervenišemo", rekao nam je Ismet Sendić iz Federalne uprave civilne zaštite.

Oružane snage spremne pomoći Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, generalpukovnik Miladin Milojčić, za Sarajevo-x.com je rekao da još uvijek nije bilo zahtjeva za angažovanje vojske kako bi se pomoglo civilnom stanovništvu koje je ugroženo zbog padavina.

"Postoji procedura kod takvih situacija koja kreće preko civilne zaštite i jednog i drugog entiteta, potom se oni obraćaju Ministarstvu sigurnosti BiH, a oni upute zahtjev Ministarstvu odbrane koje nama dostavi odluku o tome da se angažujemo. Za sada nismo imali nikakve intervencije što se tiče padavina u protekla 24 sata. Prošlog vikenda smo, što je poznato, imali intervenciju kada smo iz Srebrenice helikopterom prebacili pacijenta u Tuzlu, što je bila veoma uspješna akcija", rekao nam je Milojčić.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH je rekao i to da su zračne snage uvijek na raspolaganju, a njihovi helikopteri su u Banjoj Luci i Sarajevu, tako da i teritorijalno dobro pokrivaju cijelo područje BiH i mogu brzo intervenisati u slučaju potrebe.

Granični prijelazi

Uslijed snježnih padavina na svim kopnenim graničnim prijelazima saobraćaj se odvija otežano, a nadležne zimske službe su na terenu i nastoje da uspostave njegovo normalno odvijanje. Prema podacima Granične policije BiH uslijed obilnih snježnih padavina više graničnih prijelaza nije u funkciji.

Granični prijelazi koji su trenutno zatvoreni za saobraćaj su: Radež- Vukov klanac u nadležnosti Jedinice granične policije Neum, granični prijelaz Kaldrma u nadležnosti JGP Strmica, granični prijelaz Šćepan polje u nadležnosti JGP Hum i granični prijelaz za pogranični promet Drinovci u nadležnosti JGP Gorica.

Na graničnim prijelazima Doljani i Deleuša obustavljen je saobraćaj za teretna vozila, a granični prijelazi Uvac i Vardište su prohodni, ali slabo očišćeni. Aerodrom Sarajevo je u funkciji, ali je otkazan veći broj letova, dok na aerodromima Banja Luka, Mostar i Tuzla nema letova.