Sastanak Vlade FBiH i CZ
0

Lijanović: Pojedini kantoni i općine nisu bili na nivou zadatka

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
S obzirom na najavljene nove padavine u BiH, Federalni štab Civilne zaštite održao je danas sastanak sa ministrima Vlade FBiH, kao i premijerom Kantona Sarajevo Fikretom Musićem te pojedinim direktorima firmi koje učestvuju u sanaciji prirodne nesreće, o narednim koracima i mjerama zaštite od eventualnih novih problema.

"Ovom prilikom želim zahvaliti svima koji učestvuju i pomažu vlastima tokom ove nesreće. Naredili smo vladama kantona i općinskim načelnicima da sagledaju cijelu situaciju radi prikupljanja sredstava za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća te da ta sredstva stave na raspolaganje kantonalnim i općinskim štabovima civilne zaštite kako bi oni u punom kapacitetu mogli odgovoriti zadatku, s obzirom na to da smo analizom došli do zaključaka da pojedini kantoni i općine ipak nisu bili na nivou zadatka, gledajući cijelu situaciju. Također, donijeli smo naredbu kojom smo zadužili Ministarstvo prometa i komunikacija da javna preduzeća za održavanje puteva maksimalno drže u funkciji i da koriste sve strojeve koje imaju na raspolaganju kako bi i tokom noći mogli raditi i osiguravati prohodnost puteva. Naredili smo i da se osigura promet željeznica kako bi bio omogućen i prijevoz svih energenata za snabdijevanje energijom”, kazao je Jerko Ivanković Lijanović, komandant Federalnog štaba Civilne zaštite.

On je također apelovao na građane da umanje potrošnju električne energije, kako ne bi došlo do redukcija. Nakokon ovih padavina moguća su klizišta, odroni na putevima i poplave pa je Federalni štab CZ donio i određe zaključke kako bismo se pripremili za situaciju koja nas čeka.

Premijer Nermin Nikšić se u ime Vlade FBiH zahavlio svim pojedincima, posebno studentima, koji su učesvovali u akcijama čišćenja Sarajeva i drugih gradova Federacije od snijega.

Alija Tihić, načelnik Federalnog štaba CZ, kazao je novinarima da je oko 80 zaselaka i sela još uvijek odsječeno od ostatka svijeta.

"Iako se svim silama radi na omogućavanju prohodnosti prema ovim dijelovima BiH, situacija se mijenja skoro svaka dva sata. Ukoliko bude novih padavina, pomenuta slika će se promijeniti i nagore“, navodi Tihić.

Tihić je kazao i kako je do sada utrošeno oko million KM za sanaciju prirodne nesreće te da na računu Fedralnog štaba CZ ima ukupno oko sedam miliona KM.

"Odgovorili smo svim zahtjevima Kantona i Općina, ali mi također moramo misliti na situaciju poslije ove nesreće. Sredstva moramo racionalno trošiti, jer moramo biti spremni na eventualne posljedice kao što su klizišta, odroni i poplave", naglasio je Tihić.

Što se tiče saobraćanja kamiona koji prevoze hranu i lijekove, odvijat će se uz pratnju policije, dodao je Tihić.