Kićenje tuđim perjem
266

Forto se hvalio da je zaslužan jer nema redukcija vode, bivša direktorica ViK-a mu poručila da laže

D. Be.
Edin Forto i Azra Muzur (Foto: Klix.ba)
Edin Forto i Azra Muzur (Foto: Klix.ba)
Bivša direktorica KJKP "Vodovod I kanalizacija" Azra Muzur nazvala je čistom laži izjavu premijera Edina Forte o rješavanju problema redukacije vode u Kantonu Sarajevo.

Naime, Forto je prilikom nedavnog gostovanja na televiziji N1 izjavio da je njegova vlada zaslužna za okončanje redukacija vode.

“Građani trebaju glasati za vladu zahvaljujući kojoj za par godina nećemo više govoriti o kašnjenju trolejbusa i tramvaja, kao što ne govorimo više o redukcijama vode jer smo ih ukinuli”, izjavio je Forto.

Povodom ove izjave reagovala je Muzur optuživši Fortu da se kiti tuđim perjem.

“Redukcija vode je našim znanjem, mojim marljivim radom, radom mojih saradnika i radnika KJKP Vodovod i kanalizacija doo Sarajevo ukinuta i to u periodu dok je u Kantonu Sarajevo SDA sa koalicionim partnerima imala većinu u Skupštini i u Vladi KS. Edin Forto je bio zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo a od ‘vlade šestorke’ nije bilo ni traga. Znači, a to dobro znaju građani Kantona Sarajevo, redukcija vode je ukinuta dok sam ja bila na poziciji v.d. direktorice ViK-a i to periodu kraj 2017. godine - početak 2018. godine. Već u prvom kvartalu 2018. godine u Kantonu Sarajevo nije bilo redukcije (ni dnevne, ni noćne) tj. uspostavljeno je kontinuirano 24-časovno vodosnabdijevanje i nastavljeno uspješno raditi na trajnoj održivosti istog. Pošteno je kititi se samo svojim perjem”, poručila je.


I zaista, Edin Forto je prvi put preuzeo funkciju premijera Kantona Sarajevo 26. decembra 2018. godine, a nekoliko mjeseci ranije je riješen problem s redukacijama.

Tome u prilog ide i podatak od 12. septembra 2018. godine kada je tadašnji premijer Adem Zolj prezentovao Projekat smanjenja neprihodovane vode u KS.

"U Sarajevu više nema redukcija vode, a primjenom sistemskih rješenja nastojat ćemo da se one ne ponove”, rekao je.

Tadašnja direktorica ViK-a Azra Muzur dodala je da u Kantonu Sarajevu nema dnevnih, niti noćnih redukacija, te da intenzivno rade na stabilizaciji sistema vodosnabdjevanja.

“Do obustava u isporuci vode dolazi ukoliko se radi o kvaru i opravkama kvarova kada se sistem zbog pritiska mora zatvarati", navodi se u izjavi iz septembra 2018.

Zašto je Forto rješenje, ovog nekada velikog problema građana, pripisao svojoj vladavini, slučajno ili namjerno, ostaje nepoznato.

Facebook