Washington
94

Forto se sastao sa Gabrielom Escobarom, on poručio: Problem BiH nije etničke prirode, već korupcija

S. Š.
Escobar i Forto
Escobar i Forto
Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Gabriel Escobar i državni ministar komunikacija i prometa Edin Forto održali su sastanak na kojem je zaključeno da je članstvo BiH u Evropskoj uniji i NATO savezu strateški interes, odnosno garant stabilnosti, a time i ekonomskog napretka.

Forto je na sastanku u State Departmentu u Washingtonu istakao da krucijalni investicijski i infrastrukturni projekti zahtijevaju političku i ekonomsku stabilnost, dok stalna proizvodnja političkih kriza osim jeftinog populizma nanosi samo štetu svim građanima BiH.

Specijalni izaslanik Escobar je naglasio da SAD ostaju snažan prijatelj i partner Bosne i Hercegovine, spremne zaštititi Dejtonski sporazum, njen teritorijalni integritet i njene institucije. Istaknuo je da će SAD nastaviti intenzivnu saradnju sa institucijama Bosne i Hercegovine u cilju provedbe reformi neophodnih za nastavak euroatlantskih integracija.

Američki izaslanik je naveo kako problem Bosne i Hercegovine nije etničke prirode, nego se ogleda u sistemskoj korupciji koja se već dug niz godina pokušava prikriti fabriciranjem kriza. Zato, kako je naglasio, krucijalno važnu ulogu za sve zemlje Zapadnog Balkana imaju reforme u oblasti vladavine prava čija provedba je obaveza na putu članstva u Evropskoj uniji.

Za takve procese potrebne su nove generacije lidera, kakve već vidimo među vama, koji će se fokusirati na razvoj i jačanje ekonomije cijelog regiona, u čemu ćete imati podršku SAD-a - zaključio je specijalni američki izaslanik Escobar.